Kaip aš pirmą kartą viriau alų (2 dalis)

2011-11-11 14:07

Jau rašiau apie tai, kaip susipažinau su įranga, reikalinga virti alų. Dabar šiek tiek apie pačias medžiagas. T.y. iš ko gi tas alus susideda?

Alui reikia labai nedaug. Tik:

  • Apynių
  • Grūdų (salyklo)
  • Mielių
  • Vandens

Tik tiek.

 

Apyniai

Tiems, kad nematė kaip auga apyniai, tai viršuje yra nuotrauka. Tai vijoklinis augalas su kankorėžius primenančiais spurgais. Būtent jie ir yra reikalingi. Tačiau neapsigaukite, apynių yra begalė rūšių, kurios skirstomos į karčiuosius, aromatinguosius ir dar bala žino kokius. Kuo ilgiau verda apyniai - tuo daugiau kartumo iš jų išsiskiria. Taigi, apyniai duoda kartumą, aromatą, skonį.

Salyklas

Visas alaus saldumas gaunamas iš salyklo. Galima naudoti skaldytus grūdos arba salyklo ekstraktą. Skirtumas kainoje (ekstraktas brangiau). Salyklo ekstraktas labai labai pirmena medų. Skonis kitoks (nors ir saldus), bet išvaizda tokia pati. Kiek kokių naudoti priklauso nuo recepto.

Mielės

Mielės pats geriausias dalykas aluje. Tik jų dėka alus yra gyvas. Tik jų dėka alus yra su laipsniais  :)  Iš tiesų mielės reaguoja su cukrumi ir gaunasi alkoholis. Cukrus šiuo atveju visas iš salyklo. Mielių negalima dėti i karštą vandenį, nes jos žus.




 

Taip pat žiūrėkite

 



Komentarai
2012-01-30 08:55 nuo
Na iki aludario dar daug laiko turi praeiti. Ne tas užsiėmimas ,kur kasdien verdi :)
2012-01-29 22:53 darenkas
Sveikinam tapus aludariu. Manau susitiksim kuriam nors aludariu rengini. Sekmes
2011-11-16 23:49 69
kokios mieles naudojamos?
2011-11-16 17:18 nuo
Susidomėjusi: teisybės tikrai yra tame, bet tikrai ne tik tam jie reikalingi. Apyniai ir skonis ir kvapas ir, svarbiausia, kartumas.
2011-11-16 15:25 Bronius Dzükas
geriau jau samane virtum, kaip mes Varenoj. Alus bobu gerimas ...
2011-11-16 13:32 Susidomėjusi
Vienas dėdė sakė, kad apyniai iš tiesų aluje reikalingi tik tam, kad veiktų kaip natūralus konservantas :)
2011-11-15 13:35 taip
vedant analogiją - medžiai įkvepia CO2 ir išskiria O2, tai sėkmės kvėpuojant....
2011-11-15 08:54 zzz
Iš tiesų mielės reaguoja su cukrumi ir gaunasi alkoholis - iš tiesų mielių bakterijos maitinasi cukrumi ir išskiria (šlapinasi) alkoholį, sėkmės geriant myž...lus
2011-11-12 13:00 sveikinimai Vidmantai
Statau namą patinka 1,000 žmonėms/-ių.
2011-11-11 18:52 vmi
Mes jau atvaziuojam apskaiciuoti akcizo ir pvm..
+   Vardas:
Url:
El. paštas: Nerodoma.
Įrašykite tik tuo atveju, jei norite, kad informuotų apie naujus komentarus po šiuo įrašu.
Komentaras: