Cookie Consent by TermsFeed

Kaip aš pirmą kartą viriau alų (4 dalis)

Turint išvirtą alų (misą) prasideda pats pavojingiausias laikotarpis, kai alus gali būti užkrėstas bakterijomis. Kas tada? Surūgs.

Taigi, kuo greičiau alus atvėsinamas iki 18-23 laipsnių, tuo mažiau tikimybės, kad jis bus užkrėstas. Tuo pačiu bus mažiau nuosėdų.

Alų skaidresniu daro ir virimo metu (likus apie 15 min.) dedama kerpena.

Alų vėsinti galima labai įvairiai: statant į pilną vonią šalto vandens, statant į sniegą, darant šaldymo įrangą.

Aš pasidariau paprasčiausią: nusipirkau varinio vamzdelio ir jį jungiu guminiu prie krano. Paleidžiamas šaltas vanduo, kuris bėga per visą sistemą atiduodamas šilumą (šaltį) ir taip vėsina misą.

 

Ir iš arčiau:

 

Tada yra laukimas. Kai pasiekiama norima temperatūra, viską perpilame į rauginimo talpą. Svarbu, kad šioje talpoje misa būtų kuo daugiau prisotinta deguonies. Galima supilti į talpą ir gerai suplakti, arba pilti iš aukštai plona srove.

Ateina laikas alui įpūsti gyvybės. Misą užbarstome mielėmis.

 

Tada viską uždarome, įstatome alsuoklį, kad galėtumėm matyti ar dar vyksta rūgimo procesas.

Palikite komentarą



Komentarai
  • ech..

    Karoli, viskas priklauso nuo lauko temperatūros ir žinoma nuo vamzdelio. Su kai kuriais variniais vamzdukais misą atvėsinama per 10 min. (20 litrų).

    Kai lauke -20, tai žinoma paprasčiau išnešti. Tuo tarpu pavasarį/vasarą/rudenį greičiau su vamzduku.

  • sm

    nu na, geriau i maxima subegiot, daug knisaties.

  • Anonimas

    Galima bus pabandyti kada, bet čia reikia vienu metu virtu du identiškus alus

  • romualdas

    Esu girdejes, kad alaus skoni labai lemia vanduo. Receptas gali buti tas pats, bet su skirtingu vandeniu gausis skirtingas skonis. Kazi Vidmantai, ar nedarysi tokio eksperimento ar cia labiau vienadienis bandymas?

  • Karolis

    toks vamzdis tik žaidimas norint atvėsinti tokią talpą, jei būtų atvirkštinis variantas, kad vamzduku prabėgtų viralas, o talpoje vanduo su ledukais. aš tik norėjau pasakyti, kad gal paprasčiau išnešti laukan viralą :)

  • Dainius

    Kai senelis virdavo alų, tai į misą iškart įpildavo apynių nuoviro, tada nereikėdavo jaudintis, kad misa surūgs.

  • nuo

    Ką reiškia nerimtai?

  • Karolis

    kokia vandens temperatūra vėsinimui? ir kokia temperatūra tuo momentu buvo lauke? :) aš nežinau, bet labai nerimtai tas vamzdukas atrodo :)

  • g12

    OMG! Variniai vamzdeliai! Ir kaip skonis?