Alaus ir desertų derinimas

2017-05-17 12:05

Daug kalbama apie gėrimų ir maisto derinimą. Nors daugeliui vynas ir sūris atrodo natūrali pora, alus ir maistas - vis dar mistika. Ką jau kalbėti apie alaus ir deserto derinimą. Keletas mano patarimų, kurie tikrai padės pajusti daugiau malonumo.

 

- Alus ir desertas - mums dar neįprastas derinys. Kiek tai yra populiaru pasaulyje?

- Lietuvoje desertus deriname su kava arba arbata ir sunku įsivaizduoti, kad būtų kitaip. Tačiau pasaulyje viskas greitai keičiasi. Kuo mažiau nusistatymų turime, tuo esame atviresni naujovėms. Deja, tai nėra paprasta. Atviriausi viskam, turbūt, yra JAV gyventojai. Ne veltui per keliasdešimt metų alaus pasaulyje jie iš apačios pakilo į pačią viršūnę. Ir taip ne tik su alumi. Ten galime rasti pačių įvairiausių skonių ir jų derinių. Man neteko matyti šalies, kur desertai ir alus būtų natūralu daugelyje barų ar kavinių. Tačiau tikrai yra ne mažai vietų, kur desertų meniu galite rasti šalia surašytus geriausiai derančius alus. 

 

- Ar kiekvienas alus tinka prie deserto? Galbūt yra kuriamos specialios alaus, tinkamo desertams rūšys?

- Kalbant apie desertų ir alkoholinių gėrimų derinimą, dažniausiai kalbame apie lengvus gėrimus. Alus yra lengvas alkoholinis gėrimas, jis turi plačiausią skonių paletę todėl tikrai galima nesunkiai rasti porą kiekvienam desertui.

Klasikinis derinys yra Stautai (Stout) ir Porteriai (Porter) su šokoladiniais desertais. Dera ir vaisiniai ar salykliniai karamelės skonio alūs, nes jie neatkartoja šokolado, o papildo. Nereikia pamiršti, kad Sausieji stautai (Dry Stout) netinka su desertais. Dažnai stipresni alūs kaip Dopelbok (Doppelbock) ar belgiškieji eliai taip pat puikūs šokoladinių desertų palydovai.

Vaisiniai desertai gerai dera su belgiškais vienuolynų alumis (Dubbel, Trippel), kvietiniais (Witbier, Hefeweisen, Dunkelweizen, Weizenbocks), angliškais Rudaisiais eliais (Brown Ale). Pana kota (Panna Cotta) puikiai dera su lengvai sūriais Giose (Gose) alumis.

Net tokie saldūs desertai kaip karameliniai ar irisiniai turi sau porą - angliškąjį Miežių vyną (Barleywine).

Lengviau derinti rūgščius alus, nes jei rūgštis nėra labai stipri, ji puikiai konkuruoja su deserto saldumu.

 

- Kokie yra svarbiausi alaus ir deserto derinimo principai?

Saldūs desertai alaus kartumą, rūgštumą, stiprumą paverčia labiau agresyviu, todėl nereiktų rinktis per daug karčių, rūgščių ar stiprių alų. Labai gerai, kai alus yra saldesnis už desertą, kitaip desertas greičiausiai užgoš alų ir derinys nebebus toks puikus, koks galėtų. Alus ir desertas neturėtų būti tokio pat skonio: vyšninis saldokas su vyšniniu pyragu ar šokoladinis porteris su šokoladiniu. Jie nepapildys vienas kito, o greičiau susipeš. 

 




 

Taip pat žiūrėkite

 



Komentarai
+   Vardas:
Url:
El. paštas: Nerodoma.
Įrašykite tik tuo atveju, jei norite, kad informuotų apie naujus komentarus po šiuo įrašu.
Komentaras: