Cookie Consent by TermsFeed

Vilniuje – pirmasis „craft“ alaus festivalis: dešimtys gamintojų, įdomybės ir paskaitos

Alaus kultūrai visame pasaulyje išgyvenant tikrą pakilimą, gruodžio 1–2 dienomis menų fabrike „Loftas“ sostinėje vyks didžiausias Lietuvoje „craft“ alaus festivalis, kuriame dalyvaus net 35 alaus daryklos iš viso pasaulio. „Vilniaus alaus festivalis“ (VAF) lankytojus kvies susipažinti su „craft“ daryklų aludariais iš JAV, Belgijos, Danijos, Ispanijos, Olandijos, Vokietijos ir, žinoma, Lietuvos.

Festivalio erdvę „Lofte“ taip pat užpildys gyva muzika, vietoje ruošiamas ir prie alaus derinamas maistas, renginiai, diskusijos, paskaitos ir naujai užsimezgusios pažintys, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

 

Žada renginį, kokio Lietuvoje dar nebuvo

Pasak organizatorių, ir anksčiau Lietuvoje būta bandymų organizuoti alaus festivalius, tačiau tokio pobūdžio ir tiek skirtingų alaus daryklų iš viso pasaulio sutrauksiantis renginys mūsų šalyje bus pirmasis.

„Daug keliaujame po užsienio šalis, lankomės jose rengiamuose alaus festivaliuose, pats teisėjauju įvairiuose alaus konkursuose, dėstau studentams Danijoje. Matydami, kas vyksta užsienyje, visuomet svajojome kokybišką alaus festivalį surengti ir Lietuvoje. Mūsų tikslas – pasidalyti turima patirtimi ir suorganizuoti aukščiausio lygio alaus renginį, kokio Lietuvoje dar nebuvo“, – planais dalijasi festivalio organizatorius bei vyriausiasis „Kalnapilio“ daryklos aludaris Ričardas Barakūnas.

 

Sieks parodyti, kad alus – kultūringas ir įdomus gėrimas

Craft alaus kultūra išdygo kaip priešprieša įprastam alaus skoniui – tai suklestėjęs maištininkų, taisyklių laužytojų, eksperimentatorių amatas. Čia siekiama mokytis ragauti – vertinti pojūčius ir elgtis su alumi kaip su 5 žvaigždučių restorano patiekalu.

Tad ir vienas iš festivalio tikslų – parodyti, kad alus yra kultūringas gėrimas. Organizatoriai sako, kad žmonių edukacija yra vienintelis kelias į suvokimą, kad alus nėra vien šviesus, 5 laipsnių gėrimas, o visų pirma tai – skirtingi skoniai.

„Nebesistebime matydami, kaip italai ar graikai prie pietų stalo ragauja vyną, o Lietuvoje kalbame tik apie draudimus. Visame pasaulyje vyksta mažų daryklų alaus festivaliai, kurie yra tapę alaus kultūros dalimi. Manome, kad tik lankymasis, matymas, žinojimas, informavimas gali kelti alaus kultūrą. Tikimės, kad prisidėsime prie tokio suvokimo formavimo“, – pasakoja alaus someljė ir vienas iš „Vilniaus alaus festivalio“ organizatorių Vidmantas Čičelis.

 

Per dvi dienas – daugiau nei 200 alaus rūšių

Festivalio organizatoriai pasakoja, jog viso renginio metu bus galima paragauti daugiau nei 200 rūšių alaus. „Per dvi festivalio dienas aludariai pristatys skirtingas alaus rūšis, todėl lankytojai turės galimybę padegustuoti itin įvairaus alaus – nuo tradicinio vokiško kvietinio iki visiškai netikėtų eksperimentų. Mūsų organizuojamas renginys suburs tuos, kurie galės degustacinėse taurėse užuosti slyvas, pasifloras, vanilę, citrusus, riešutus ar net agurką. Norime parodyti, koks craft tipo alus yra įvairus – rūgštus, saldus, sūrus, kartus ir net rūkytas. Kiekvieną dieną alaus rūšys skirsis, todėl per vieną dieną susipažinti su viso festivalio metu siūlomu asortimentu tikrai nepavyks“, – teigia V. Čičelis. „Vilniaus alaus festivalis“ planuoja sutraukti apie 2000 alaus mėgėjų. Įsigiję vienos dienos bilietą, lankytojai gaus specialiai renginiui pagamintą degustacinę VAF taurę ir turės galimybę nemokai degustuoti aludarių pristatomą asortimentą.

„Vilniaus alaus festivalyje“ dalyvaus 9 Lietuvos ir 26 užsienio craft alaus daryklos – iš viso 35 skirtingi bravorai iš viso pasaulio. Tarp jų – lietuviai „Genys“, „Vilkmergės“, „Sakiškių“, „Dundulis“, „Kuro Aparatūra“, „Black Light“, „Pilialaukis“, „Craft&Draft“, „Apynys“, svečiai iš JAV „Lagunitas“ ir „Bear Republic“, Lenkijos craft pionieriai „Pinta“, ispanai „The Flying In“, rusai „Konix“, „Bakunin“ ir daugelis kitų.

„Tolimiausi svečiai atvyks iš JAV, daryklos „Bear Republic“ kelionė lėktuvu truks net 19 valandų. Kiekvienas lankytojas turės galimybę paragauti jų alaus, paklausyti įdomių istorijų ir pabendrauti su svečiais iš užsienio“, – pasakoja R.Barakūnas.

 

Kvies bendrauti su aludariais ir klausytis gyvos muzikos

Festivalio organizatoriai žada, kad renginyje bus galima ne tik išragauti įvairaus alaus, bet ir pasiklausyti istorijų apie tai, kaip jis gimsta. Festivalis vyks 2 salėse, kuriose vyks alaus ir maisto degustacijos, paskaitos, istorijos, susitikimai.

„Latvių aludariai pasakos apie eksperimentus su senaisiais alaus receptais, estai – apie tai, kaip sukurti pakvaišusią alaus daryklą, olandai dalysis patarimais, kaip atrasti savo alų, o lenkai klaus, ar jis dera su rokenrolu. Turėsime daugiau nei 20 skirtingų seminarų, per kuriuos bus galima pabendrauti su visais aludariais ir paklausyti tokių istorijų, kurių bare neišgirsi, o internete „neišgūglinsi“, – pasakoja V.Čičelis.

Jo teigimu, renginyje taip pat dalyvaus gausybė gatvės maisto atstovų – vadinamųjų „food truck‘ų“, kuriuos organizatoriai atsirinko itin atsakingai. Bus siekiama parodyti, kad alus gali derėti su skirtingais patiekalais, ir griauti mitą, kad maistą galima derinti tik degustuojant vyną.

Nors festivalyje grosiančių atlikėjų ir grupių sąrašas kol kas nėra atskleidžiamas, organizatoriai tikina, kad čia lankytojus taip pat turės kuo nustebinti.

„Festivalio metu gros nemažai jaunų lietuviškų grupių, tad lankytojai galės atrasti ir muzikinės srities naujovių“, – sako V.Čičelis.

Vienos dienos bilietas į VAF kainuos 20 eurų, dviejų – 35 eurus. Daugiau informacijos apie festivalį rasite www.vafest.lt arba FB puslapyje.

 

Ačiū pasidalinusiems info:

 

Palikite komentarą