Cookie Consent by TermsFeed

Kaip aš pirmą kartą viriau alų (3 dalis)

Tęsiu savo virimo istoriją. Iš tiesų foto jau iš antro virimo, bet stengsiuosi viską aprašyti kaip buvo pirmą kartą (antrą lengviau ir greičiau).

Pats procesas priklauso nuo to kaip ir iš ko verdama. Galima tik iš grūdų, galima dalinai, naudojant ir salyklo ekstraktą. Kuo tai skiriasi?

Aš viriau iš grūdų ir ekstrakto. Grūdai sudedami į maišelį (tinklelį) ir užpilami šaltu vandeniu. Po to kaitinama iki 70 laipsnių ir paliekama pusvalandžiui. Šiuo metu išsiskiria visas saldumas. Kas supranta daugiau už mane gali pakomentuoti. Kiek aš žinau, grūdai yra daiginami ir tik pradėjus dygti jie yra vėl džiovinami. Kai kurie kepami ir gaunamas degintas salyklas. Prieš gaminant alų grūdus reikia suskaldyti. Ekstraktas yra grūdai kaitinti ir išgarintas vanduo. Vizualiai tai atrodo lygiai kaip medus. Skonį sunku apibūdinti. Kol neparagausi - sunku suprasti koks jis. Jaučiasi daug saldumo, bet jis nepanašus nei į medų, nei į cukrų...

Tiesa, viskas alaus gamyboje prasideda nuo švaros. Viską - puodą, įrankius, talpą, reikia dezinfekuoti. Paklius bakterijų - gali surūgti alus ir nieko nesigaus. Visame alaus gamybos procese šlykščiausi darbai susiję su švara. :)

 

Štai taip atrodo išbrinkę ištraukiami grūdai.Šis etapas trunka apie valandą.

Po to viskas užverdama ir labai pamažu supilamas salyklo ekstraktas. Jei pilsime per greitai - prisvils prie dugno.

 

Tada dedami kartieji apyniai. Mano kieme auga laukiniai apyniai. Jie turi iki 15 kartų mažiau kartumo, o tai reiškia, kad naudojant laukinius apynius, jų reiks iki 15 kartų daugiau. Recepte dažniausiai nurodoma kas kiek laiko kokie apyniai dedami. Aromatiniai dažniausiai dedami limus 10-15 min iki virimo pabaigos. Verdama apie valandą.

Po to - alus jau būna išvirtas.

Palikite komentarą



Komentarai
  • tomas

    Tu alaus dievas!

  • Kitas

    Nu tai skonis koks ??? Skonis tai koks ? Kiekis matomai ne toks jau ir didelis !!! ;)

  • nuo

    w. nebūtina skaityti to, kas nepatinka. Visi „ekspertai“ kritikuoja ir nė vienas neparašo visiems suprantamai. Dar „ekspertai“ įprastai nesugeba skaityti antraščių

  • omg

    ar yra numatyta kokia atsakomybė už alkoholio virimą namuose? Negi ir samagona virdamas galiu bloginti?

  • Bronius Dzükas

    geriau samane butum vires

  • w.

    kuo toliau tuo labiau manau kad apie sia tema tau dar kur kas per anksti rasyti.

    1. kiek daugiau pasidomejusiems tai atrodys pakankamai juokinga

    2. nesidomejuosieji susidarys pakankamai klaidinga nuomone arba nieko nesupras

    IMHO