Cookie Consent by TermsFeed

Seimo rinkimai 2012

Turiu labai prastą atmintį. Tikrai. Pamirštu labai daug blogų dalykų, kai tik nutinka kas gero. Pamirštu  ir ne tokių blogų, kaip antai pasiimti paruoštų neštis pietų ar nuvažiuoti ir kažką atvežti.Tačiau kartais man atrodo, kad nėra jau taip blogai, nes aplink minios žmonių, kurių atmintis šlubuoja dar labiau. Tik jie nesiskundžia. O nesiskundžia todėl, kad nepamena to, ką pamiršta. Ir pirštais į save nemoka rodyti, nes tokia jau jų rankų struktūra - kai tuščios - į kažką, kai pilnos - į save.

Pirmą kartą per savo balsuotojo karjerą žinau iš ko rinktis. Anksčiau braukydavau ir balsuodavau už tuos, kas likdavo. Dabar yra dvi partijos ir reikia pasirinkti iš jų. Esu visiškai pilkas eilinis Lietuvos balsuotojas, kuris šiek tiek klauso kas vyksta Lietuvoje. Ar man viskas patinka? Tikrai ne, bet jei viskas patiktų ar aš žinočiau ką veikti rytoj?

Nemanau, kad reikia balsuoti už partijas ar darinius, kurie neturi jokios politinės patirties. Nemanau, kad reikia balsuoti už rėksnius, nes įprastai tokie ir po rinkimų tik rėkauja, o ne dirba. Nemanau, kad neišsilavinę žmonės gali suprasti ko reikia Lietuvai.

Trumpai mano ir tik mano nuomonė apie kiekvieną:

  1. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis. Yra didelis pliusas ir labai nemažas minusas. Pliusas yra už vieną geriausių (jei ne patį patį) Lietuvos ministrų - Remigijų Šimašių. Atviras, naujoviškas ir viską darantis su galva. Minusas - už Eligijų Masiulį. Naglas, kiaulės akis turintis žmogelis. 102 numeriu yra blogeris Skirmantas Tumelis.
  2. Respublikonų partija. Kas, kas?
  3. Darbo partija. Puikiai atsimenu Viktoro gyvenimą Rusijoje ir padirbto diplomo istoriją. Maža? Jis dabar pareiškė, kad gali padaryti bedarbystę lyią 0! Ar tai ne kvailų žmonių verbavimas? Matau, kad dar ir Artūrą Paulauską priglaudė  :)
  4. Demokratinė darbo ir vienybės partija. Nežinau kiek proto reikia turėti, norint balsuoti už Kristinutę.
  5. Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai. Pykite nepykite, bet tai viena iš dviejų partijų, už kurią galvoju balsuoti. Riebus pliusas už nepartinės (juk ji nepartinė?) Ingridos Šimonytės paskyrimą finansų ministre. Norėčiau tikėti, kad kitą kadenciją ji vėl ten liks, bet daugumai partijų pritrūks proto tam.
  6. Drąsos kelias. Galite putoti kiek norite, bet visi, kurie balsuos už juos yra kvailiai. Atmeskite visas mergaites, nes čia ji jau nebe prie ko. Čia partija, ateinanti į Seimą ir priimanti sprendimus, kurie veikia visus mus.
  7. Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Kažkaip man dzin žmogus lenkas, rusas, lietuvis, žydas ar dar bala žino koks. Tačiau man šlykštu, kai partijas sudarinėja pagal tautybę ir net pavadinimus tokius sugalvoja.
  8. Lietuvos socialdemokratų partija. Pakanka pažiūrėti į Algirdą Butkevičių. Ar jis ne mėmė? Ar jis gali būti lyderiu? Prisiminkime ir poną Kirkilą, kuris nebijo nusikalbėti. Tik nesuprantu ar jam tai netyčia gaunasi, ar jis kitaip nesugeba. Jūs tik paskaitykite partijos narių pavardes. Man norisi verkti.
  9. Partija Tvarka ir teisingumas. Daug kas pyksta ant Rolando Pakso. Pyksta, bet kodėl nežino. Taip madinga. Aš manau, kad jo nušalinimas buvo absurdo teatras. Tokiais argumentais ir tokiomis priemonėmis galima nušalinti bet kurį Lietuvos prezidentą. Jau galvojate, kad balsuosiu už juos? Ne. Jau vien dėl neproporcingai mažai protelio turinčio Petro Gražulio šitą partiją reiktų pamiršti. Peržiūrėkite pavardes ir pasakykite ar tikrai norite, kad šie žmonės būtų Seime?
  10. Už Lietuvą Lietuvoje. Kai niekur nepritampi ar nežinai ką daryti - susijungi su tokiais pačiais ir darai bendrą sąrašą. Navaitis, Matulevičius, Uoka....
  11. Krikščionių partija. Čia panašiai kaip ir lenkų partija. Tik tiek, kad religinių įsitikinimų principu. Tėvynės sąjungai ir ... pakeitus pavadinimą, jie gautų dar viena pliusą.
  12. Lietuvos žmonių partija. Na juokingas pavadinimas, sutikite. Žmogus, kuris padarys viską dėl dėmesio sukūrė ir partiją. Kalbos sklinda užkulisiuose, kad krepšininkai gavo po 100 000 Eur už tai, kad sutiko būti sąraše. Kad ir kokie geri krepšininkai būtų broliai, bet tūpumo iš jų galvelių neišmuši. O ir Romanovas būtų dar vienas Valinskas seime tik su daug didesniais pinigais. Abu be galo nori dėmesio, tik pirmasis gali jį nusipirkti.
  13. Socialistinis liaudies Frontas. Rėksnio Paleckiuko, už kurį tėvas turėtų raudonuoti ir pensininkų rinkinukas. Niekam jis neįdomus.
  14. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Nelabai ką apie ją galiu pasakyti. Prunskienė pabėgo, liko Karbauskis. Bet šita partija tikrai yra valstiečių, nes joje yra tokios pavardės kaip Kopūstas, Šliužas, Ropė, Morkūnas, Kepenis...
  15. Partija „Jaunoji Lietuva“. Galėtų pasivadinti Partija Buškevičius ir Buškevičius.
  16. Liberalų ir centro sąjunga. Čaplikas pajudino medikus ir lėkė iš posto lauk. Po to iškart viskas nurimo. Kas žino kokia dabartinio sveikatos apsaugos ministro pavardė? O kas žino kaip jis atrodo? Seime yra tokių žmonių, kurie nieko verti. Tas pats ir su Arūnu Valinsku. Net nežinau kaip čia jį gražiau pavadinti. Net nesinori žiūrėti į tą pusę, kur jis yra... 
  17. Emigrantų partija. Visi emigrantai išrinkti į Seimą grįš, taps nebe emigrantais ir turės būti išmesti iš šios partijos?
  18. Sąjunga Taip. Žmonės, kurie pamiršo pono Artūro Zuoko teistumo istoriją, Abonentus, Rubiconus, bėgimą į Lenkiją ir kitus dalykus, išrinko jį su partija į Vilniaus savivaldybę. Ką per pusantrų metų jis nuveikė? A taip... iki rinkimų spėjo paleisti naująją viešojo transporto bilietų sistemą.

 

Aš nežinau dar tiksliai už ką balsuosiu, bet greičiausiai tai bus numeris 1 arba 5. Ir būtinai už elektrinę.

Palikite komentarą



Komentarai
  • epas

    Kad Lietuva po referendumo atrodo apgailėtinai abejonių nekyla, nekyla klausimų ir kas taip pasistengė. Bet VRK sprendimas dėl referendumo rezultatų dar nėra priimtas, nes nagrinėjami skundai ir, galbūt bus anuliuoti rinkimų rezultatai keliose apygardose, gal dar keliose bus perskaičiuojami balsai. Ar yra šansų, kad referendumas neįvyks? Teorinių yra, nes jeigu bus anuliuojami bet 6 apygardų rezultatai ir jose bus surengti poakartotiniai rinkimai, tereikėtų pasistengti atominės elektrinės šalininkams, kad jų elektoratas nebalsuotų už VAE. Tam reikia apie 70 000 rinkėjų sprendimo. Palaukime sekmadienio.

  • epas

    Ar galvoja pilkoji rinkėjų dalis už ką balsuoja? Vargu, bau. Nes, jei priimti, kad dešinieji ir kairieji turi pastovią dalį savo ištikimų rinkėjų, tai matyti, kad ta likusi dalis nuolat blaškosi ir puldinėja nuo vieno prie kito. Galima juos vadinti įvairiai (tarkim tip kaip Domas ar dar kaip), bet geriausiai juos parodo neseniai ištarta frazė, kurią tereikia nežymiai pataisyti: "Netikiu nei žmonėmis (keičiam į valstybe), nei policija (keičiam į valdžia) ir jei neatgausiu savo pinigų, iššoksiu iš 11 aukšto (keičiam į jei nemokės man minimum 1509 Lt. atlyginimo / nemokės pensijos minimum 1060 Lt. / nesuteiks man lengvatų / ... čia galima tęsti be galo, tai balsuosiu už tuos, kurie daugiausiai žada). Kas iš vis to išeina, matome kas 5 metus. Dėl referendumo atskira tema, bet pasikartosiu, kad jį rengti buvo tikras absurdas. Ir dar, čia jau akmenukas į valdančiųjų darželį - tikriausiai buvo atliekamos užsakytos apklausos ir pan., tai tereikėjo savo elektoratui labai nepersistengiant, pasufleruoti, ką reikia daryti, kad referendumas neįvyktų.

  • Andrius

    Jeigu ne kaimas tai tu vopshe neturėtum ką valgyti.

  • Domas

    Stebuklas neivyko.

    Didzioji dalis LT gyventoju visgi tamsus, desros ir linksmybiu pasiilge islaikytiniai, manipuliuojami kaip pinigus atiduodancios bobutes uzkalbejotams telefonu.

    Kaima tai vopshe\' suart reiketu.

  • Andrius

    Pasirodo didesnioji dalis lietuvių yra protingi :) aš čia dėl VAE. Nors rinkimai irgi į gerają pusę.

  • Rūta

    Labai norėčiau sužinoti, ką konkrečiai Masiulis gero nuveikė Lietuvai kaip susisiekimo ministeris. Politinė reklama, rodoma per TV, čia neužskaitoma. Iš realių darbelių galiu paminėti nebent "nudrenuotą" Karmėlavos aerouostą. Tai kaip, pons Masiuli, sekasi draugauti su regionų tolygaus vystymo vizija? Reitingai svarbiau? Matosi, kad ši chebra suburta ir proteguojama buvusių moksladraugių, siekianti neblogai prasisukti.

  • besidomintis

    del masiulio...

    kreipiausi i ji del sodininku problemu (konkreciai del istatymo pataisu, esu sodininku atstovas), kad paspartintu ju sprendima komitetuose ir seime. atsakymo jokio negavau. problemos buvo bendro pobudzio ir nereikalaujancios dideliu pastangu sprendziant jas. po to is masiuliu aplinkos zmogaus suzinojau, kad masiuliui sodinikai nerupi, nes ne ju elektoratas ir nenesa esmines naudos. tai pastebesiu, kad su sodininku problemomis Lietuvoje susiduria mazdaug 1 000 000 pilieciu, tarp ju yra ir verslininku ir akademiku ir kulturininku ir aisku vagiu. problemos dalinai isprestos kitu partiju balsasis.

    neturiu nieko pries liberalias paziuras, bet turiu nuoskaudu del asmenybiu, kurie pamina savo pasirinkta ideologija. o juk tereikejo sukurpti diplomatiska atsakyma...

  • nuo

    liotcik: tai, kad dalyvaus net ne viena valstybė ir japonų kompanija

  • liotcik

    Nuo: as nesakau kad biokuro isisavinimas isspres korupcijos ar finansiniu apgavysciu problemas. Bet kas gali Lietuva apsaugot nuo to, kad tokia pat Rubikono machinacija nebus atlikta su atominiu kuru?

    Machinaciju ir apgavysciu buvo ir bus, tik jei viskas vyks uzdaresneje sistemoje bus geriau, nei kai pinigai dideliais kiekiais ispaukia labai toli kaip pvz. Japonija ar Kazachstanas.

  • Darius

    Nesupratau, už ką čia taip Masiuliui kliuvo. Man jis tik teigiamą įspūdį daro. Realiai man Masiulo partija minusių neturi.

    Tikiuosi neklystu dėl Masiulio

  • Giedrius

    Ačiū autoriui. Kviečiu visus, kuriems rūpi tai, kaip gyvensime ateinančius keturis metus, užsukti ir paskaityti čia:

    http://rinkimai2012.blogspot.com

  • apsisprendęs

    Neseniai perskaičiau šią L. Donskio įžvalga "...prisipažinsiu, jog svajoju, kad politinė fortūna kaip nors apsaugotų Lietuvą nuo bet kokios mūsų partijos ar politinės jėgos dviejų trečdalių daugumos Seime. Nes tai dar labiau susilpnintų ir taip trapią bei nebrandžią mūsų demokratiją."

    Anksčiau apie tai nebuvau pagalvojęs. Gal ne viskas taip jau blogai pas mus ir tikėkimės 2/3 niekas neturės?

  • andriui

    Dėl "Ir dar pasiūrėk toj pačioj lentelėje visų ABWR reaktorių statyba Japonijoje atšaukta, o mes durneliai norim statytis tokį."

    Nu nors tu ką nematau, ko pagrindu darai išvadą, kad VISŲ ABWR statyba atšauka. Prašau nurodyk tiksliai tekstą, kurio pagrindu tu tokias išvadas darai (kad būtų galima paieškoti su Ctrl+F).

    Japonams ABWR ir APWR yra siekiamybė, nes absoliuti dauguma jų reaktorių yra senesnės kartos - BWR, PWR. Jie siekia juos visus suupgradinti iki ABWR ar APWR. Atšaukti nauji reaktoriai Fukušimoje ir dar keli, nes po Fukušimos avarijos visi turi daug išlaidų stiprindami turimų reaktorių apsaugas nuo žemės drebėjimų ir cunamių. Milijardai leidžiami kilometrinėms sienoms, įrenginių dubliavimui, patalpų sandarinimui.

    Tikrai pacituok, jei nori reabilitacijos bent šiuo klausimu.

  • asd

    Najei rinktis desiniuosius, tai reikia rinktis sveiko proto desiniuosius :) O jei Masiulis naglas, tai ka kalbeti apie Kubiliaus arogancija...

  • gapas

    jei nežinai už kurią iš 2 partijų balsuoti, pasidomėk, pas kurią iš tų 2 partijų didesnė tikimybė gauti daugiau balsų tavo rinkiminėje apylinkėje. padėsi laimėti vienai iš tavo akimis lygiaverčių partijų, ir nelaimėti trečiai, apie kurią vien pagalvojus negera pasidaro. pavyzdžiui aš linkęs balsuoti už konservatorius, tačiau žinau kad mano apylinkėje visada laimi liberalai, o konservatorių šansai labai nedideli, todėl atiduosiu balsą už liberalus, kad laimėtų antra ( taip pat viena iš dviejų partijų sąrašo ) pagal mano reitingą partija, užuot tvirtai parodęs savo nuomonę ir paleidęs balsą vėjais

  • nuo

    liotcik: rubikonas ir dabar kūrena dalį biokuru ir ką? Jį perka viena jų įmonė iš Baltarusijos pigiai ir pati kitai parduoda labai brangiai.

  • liotcik

    Biokuro gamyba ir elektriniu aptarnavimas sukurs daugiau darbo vietu nei atomine. Pinigai uz kuro gamyba ir elektriniu aptarnavima nuses tik Lietuvoje.

    Kadangi bioelektriniu butu daug - paskleistu po LT teritorija, kuro gabenimo atstumai nebus dideli, o ir Lietuvele nera tokia jau didele. Gal but musu gelezinkelininkams reik duot daugiau darbo?

    Jei mes irodysim kad galim patys pasigaminti energija - esant reikalui galesim nuspirkt elektros pigiai kad ir is Kaliningrado (sito AE traukinio irgi nebesustabdysi), taip kaip Balturusiai kazkada pirko is musu.

    Atomines elektrines planas skamba panasiai kaip Amerikonu, kurie galvojo kad viska pirks is Kinijos labai pigiai. Kazkodel ta pigumo lazda atsisuko kitu galu ir kirto per visa JAV ekonomika - nebera darbo (Europoj panasiai). Dabar jau visi ta puikiai supranta bet traukini ne taip lengva sustabdyti.

    Nepamirskim tvermes desnio, ir neleiskime pinigu is Lietuvos.

  • giedrius

    Liotcik: nėra taip.

    Pradžiai, atominė elektrinė gamins tik 1/5 pikinės LT galios dabar. Pikinė - apie 2000 MW/h, Lietuvos dalis atominėje- ~400 MW/h Pertekliaus nėra, tiesiog tai pigiausias būdas pagaminti bazinę energiją. Per kaminus niekas neis.

    Tuo pačiu, yra laisvė gaminti kitą energijos dalį taip, kaip norima : biokuru, dujomis, etc. Taip, kaip turi prasmę tuo metų laiku. PVZ kogeneracinės elektrinės gali gaminti energiją tikrai pakankamai pigiau žiemą.

    Trečia. Gamintis elektrą tik biokuru nėra išeitis. Biokuro jėgainių savikaina jautri kuro gabenimo atstumui (branduolinė - atvirksčiai, nes kuras nesudaro didelės kainos dalies). Todėl kažkuriam taške sukeliamos kuro kainos ir tai sukelia kitų rūšių medienos trūkumą. Pvz todėl Vokietijoje yra dotuojamos lentpjūvės - bio jėgainės praktiškai "užraukė" tą verslą regionuose, kur tai dominuojantis šildymo/elektros būdas.

    Ketvirta. Darbo vietos. Atominė - 6000 darbo vietų. Be to, pelnas atitenka valstybei kaip akcininkei.

  • Liotcik

    Zinau toki desni - niekas is niekur neatsiranda ir i niekur nepradingsta.

    Tai galioja viskam: energijai, materijai, pinigams.

    Jeigu mes perkam elektrinę, kurą, ir 80-90% darbo jai pastatyti ir aptarnauti, tai kur nauda?

    Net jei biokuro elektra ir kainuotų 30ct (nors kiti skaičiai sako 18ct) didžioji dalis pinigu nusestu Lietuvoje. Tada pasijaustu ekonominis pakilimas.

    Be to atomine elektrine yra mažai reguliuojama. Ji "varo" pastovia galia diena naktį, darbo ar nedarbo diena. Labai daug energijos iskeliauja per kamina. Dėl to "pigi" galia nėra jau tokia pigi. Biokuro galia reguliuojama daug efektyviau.

  • Andrius

    Ir dar pasiūrėk toj pačioj lentelėje visų ABWR reaktorių statyba Japonijoje atšaukta, o mes durneliai norim statytis tokį.

    http://www.world-nuclear.org/info/defaul...

  • Andrius

    Gerai, kadangi žiūrių nelabai gaudaisi ką norėjau pasakyti paaiškinsiu smulkiau..pasižiūrėk dar kartą tą lentelę kurią nurodžiau iš tavo duotos informacijos. Dabar pažiūrė kur toje lentelįje yra uždėta žvaigždutė ir ką ji reiškia..supranti tiek? Prognozės sudarytos 2010 m. Kada įvyko Fukushimos avarija, žinai? Nuo tada Japonų požiūris smarkiai pasikeitė i atominę energetiką, gal ne?..Negi ir mums to reikia, kad suprastume kas tai yra, kai kurie (pirštais nerodysim :) nesimoko iš kitų klaidų, kas būtų protinga..Ar prisimeni dar nuo ko prasidėjo diskusija? Jei nesugebi susigaudyti tokiuose paprastuose dalykuose..na tai ką dar sugalvosi parašyti, neišeina pripažinti tiesos? Pradžioj norėjau pasakyti,kad Japonai prieš atomą, bet žiūriu kai kam reikia kelias dienas tai įrodinėti..:)

  • papapa

    Aš kadangi kairiųjų pažiūrų negaliu nieko kito daryti negu bandyti LSDP sarašo viduryje patupdytas Margaritą Jankauskaitę, Jolantą Bielskienę, A. Vinokurą ir dar kažką bandyti traukti į viršų, tam kad LSDP taptų socialdemokratiška partija. Nes o ką kitą daryti jei esi kairysis ir už biurokratiją dievinančius liberalus ir bažnyčią dievinančius konservatorius negali pakelti rankos balsuoti.

  • ir dar andriukui

    kaip žmogus gerai mokantis skaityti ir galintis kitus pamokyti turėtum nepraleisti pro akis tavo nurodyto puslapio viršuje datos, kada informacija atnaujinta. Šiuo metu tai "updated 30 September 2012". T.y. kiek daugiau nei savaitė atgal. Esi arba labai mažas, arba noro būti išmintingu daugiau negu galimybių, arba yra didelė motyvacija tokiu apsimest. Kažkodėl galvoju, tavo atvejis yra pirmi du dalykai kartu, plius principo reikalas betkokia kaina "likti teisiu", kas irgi brandos stygius. ok tiek žinių. Eik geriau mokytis ir sėkmės gyvenime.

  • andriui

    jei tiki tik alfom ir delfiais, čia tau straipsnis, kuriame informuojama, kad Japonija atsisakė planų atsisakyti atominės energetikos. O lentelės šaltinyje kuris tau nepakankamai rimtas, peržiūrimos kas mėnesį ir rodo aktualią informaciją. Situacijos apžvalgų jie gal ir neaktualizuoja tiek dažnai. Nors LT atveju viskas atitinka faktą.

    http://verslas.delfi.lt/energetics/japon...

  • aspisprendęs

    Žiauriai nemėgstu "lojančių" ant kitų - jau didelė dalis partijų atkrenta. Įvertinu konstruktyvius pasiūlymus, patirtį ir nuveiktus darbus. Atsijoju korupcinių ir kitų neaiškių skandalų dalyvius. Vertinu savo liberalias politines pažiūras ir ... man lieka Liberalų sąjūdis... arba nebalsuoti... ne, geriau balsuoti.

    Elektrinė - už. Argumentai? Nieko naujo neprigalvojau, kas jau pasakyta viešojoje erdvėje.

  • Lopas

    Labai noriu , kad radioaktyviu atlieku konteineri palaidotu mano uosvienes sodyboj... svarbu kad ant sono butu parasyta- Made in Japan.

  • vasia

    As ir uz sudraskytus Pensijinius fondus ir pensija nuo 65 metu... beja, dziaugiuosiu naujais malunsparniais ir dar esu laimingas nerenovuotame name. Oi kaip laukiu progresiniu mokesciu ir padidntos elektros kainos.

  • golfietis

    Daalius: Lietuva jau perka pigias rusiskas dujas... brangiausiai Europoje. Kai LSDP pardavinėjo Lietuvos dujas ką šnekėjo?

  • jka

    #no offense

    :)

    ne prie temos bet, "kas paneigs" o tiksliau "kas galetu paneigti, kad..." -yra turbut geriausia mano girdeta fraze, jokio logiskumo ir atsakomybes uztat 10 balu uz smegenu plovima ir absurdiskuma. Man asmeniskai si fraze asocijuojasi su 5 punkto profesorium. Naudojantiems tikrai norisi padovanoti logikos vadoveli.

  • Andrius

    Ignai: pirma pats perskaityk viską nuo pradžių iki galo paskui siūlyk kitiems. Lentelė "Japanese reactors planned and proposed" lentelė sudaryta pagal 2010 m. planą. Taigi pats prieš tai įdėjai straipsnį, kuriame faktas tas, kad Japonai NORI atsisakyti atomo ir apie tai diskusija baigta.

    http://www.world-nuclear.org/info/defaul...

    Turėjom gi jau viena atominę ir ką gyvenom geriau?

  • Kabal

    Ignai, skaičiai buvo paminėti iš lempos, dėl to prirašiau žodelį TARKIM.

    Iš principo aš ne prieš atominę, aš tik prieš, jog Lietuva duotuoju laiku ją statytų. Nepatinka man \'otkatai\', nepatinka ir kitų storėjančios kišenės, nepatinka ir iš projekto bestyrančios arbūzų ausys. Kita vertus labai puikiai galėtume gyventi ir su turimais ištekliais bei turimom elektrinėm, jas atnaujinus. Bet vėl atsiduriam į tą patį - lietuvišką būdą. Neperseniausiai nuskambėjusią žinią, kaip Vilniaus energija pirko ir perka brangiai medžio skierkas iš UAB "Bionovus". Iš patikimų šaltinių girdėjau, jog Bionovuso biomasės kaina yra 3-4 kartus didesnė nei rinkos kaina. Žinau, kad norinčių pardavinėti Vilniaus elektrinėje buvo ir yra, tačiau Dalkia sako - ne, jūs mums netinkate! O Bionvus\'as tiekia biomasę bemaž visai Lietuvai. IMHO, su uranu bus analogiška situacija, krūva UAB\'ų ir krūva ofšorinių įmonių. Tik nereikia pradėt pasakot, jog bus perkama tiesiai iš biržų ir be jokių tarpininkų!

    Jungtys. Jungtis su Švedija. Nuo kurios ji vietos pradės eiti? Nuo Klaipėdos. O dabar, baigiama statyti skirstykla prie Bitėnų. Kaip žinia, nuo Jurbarko visą laiką aukštos įtampos perdavimo linija ėjo į Kaliningrado sritį, o vėliau tik į Bitėnus. Tai dabar pastačius skirstyklą kaip ir susinormalizavo ir tik atšaka eina į Kaliningradą. Kam visą tai? Ogi, kai rusai pasistatys atominę, bus labai gerai jiems _eksportuoti_ elektą į Švediją.

    Kaip jau anksčiau rašiau, jei norime integruotis į likusią Europą jungtį ar jungtis reiktų statyti su Švedija (nes skandinavai turi savo energetinę sistemą) ir su Rusais. O latviai, kaip nori. Jei nori būti bendroje sistemoje - lai nesistato, o jei nori su rusais - teks statytis. Kas paneigs, jog daugel atvejų tai yra stengimasis padėti rusams - tiekti energiją Kaliningradui?

    Bendrai paėmus, nematau tikslo dabar pradėti AE statybas.

  • Daalius

    Ir vėl bus baudžiava, gaminsim brangią elektrą, kurią patys turėsim pirkt ir naudot, kai tuo tarpu iš kitur bus jos galima nusipirkt pugiau, žymiai pigiau, bet ne, mes būsim priversti pirkti prekę lietuvišką.

  • jka 2 VS

    Preliminariai primeciau (stipriai nebauskit ir jei kazkas galetu patikslinti skaiciavimus buciau dekingas):

    pvz. mes mokam Gazpromui po 1.39ltl uz 1m3 duju is kuriu galime gauti tegul ~6kWh (o zinant kad gaminame siluma manau naudingumas zymiai didesnis)gaunasi ~0.23cnt/kWh, lygtais statome LPG duju terminala (nepriklausomybe?), kaip tokiu atveju mums taupant geriausiu atveju 0.5mld per metus kepti elektrines?

    Kas del priklausomybes nuo vieno tiekejo: atsiprasau bet siuloma yra jungtis su svedija (mes ju zonoi) plius suskystintu duju terminalas, nesuprantu kur problema?

    P.S. Be to referendumas informuojancio, o ne ipareigojancio pobudzio, todel aisku yra absurdiskas.

    P.S.S. Del mano sklerozes tai noriu paklausti ar nera kartais dabartiniai didziausi VAE salininkai tie, kurie 80-tuju gale "rieke" ATE Ignalina (su kryzium vietoj T).

  • Rimas

    Mano balsas eis uz konservatorius. Kubilius ir Simonyte padare tikrai to ko daugelis nebutu sugebeje.

  • Ignas

    Andriau (2012-10-08 09:41), tik nepulkite atsiprašinėti ar dėkoti. Bus gerai (to tikrai tikrai pakaks), jeigu atsakingai (o ne propagandos paveiktas) balsuosite. Sėkmės mums visiems :)

  • Ignas

    Andriau (2012-10-08 09:41), kaip malonu, skaitote angliškai! Tuomet duosiu dar informacijos iš oficialaus šaltinio:

    http://www.world-nuclear.org/info/reacto...

  • Andrius

    Ignai, bet esmės tai nekeičia. O VS rašė: "Pirma, Japonija pas save dabar stato 3 reaktorius, planavimo statijoje (kaip LT atveju) yra 10, svarstymų fazėje yra dar 5. " Nori pasakyti jis čia tiesa parašė? Visiškai nusišnekėjo, kaip ir beveik viska ką rašė..

  • karolis

    bet rinkimai, politika arši tema :)

  • Ignas

    Andriau (2012-10-08 08:37), būdamas diplomuotu elektros ir elektronikos magistru turėtum ne tik gana prastą lietuvišką spaudą skaityti. Akivaizdu, kad apie ekonomiką ne ką te supranti, geopolitika irgi svetimas reikalas, bet angliškai, tikriausiai, skaitai:

    Nuclear power: Japan cools on phase-out deadline

    http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-196...

  • Andrius

    VS: nepatingėjau paieškoti info sugaišau pora minučių, o tu tik įrodai koks esi neišmanėlis, nesuprantu kam ten tiek rašei :)

    Rugsėjį Japonijos vyriausybė partvirtino programą, pagal kurią šalyje nebus statomos naujos atominės jėgainės, bet jau pradėta jų statyba bus tęsiama. Kartu vyriausybė toliau sieks, kad iki 2030 metų šalis „išsivaduotų nuo priklausomybės nuo atominės energetikos“.

    http://www.alfa.lt/straipsnis/15059151/J...

  • Andrius

    VS: Nebeskaičiau kokių ten nesamonių prirašei, kol taip lietuviai galvos iš duobės tikrai neišbrisim, atominė tik dar labiau į duobę įtrauks. Kad atominė energija pasenusi technologija..tai čia faktas jei tau reikia įrodymų pasiieškok internete nežadu tam gaišti laiką. Ten tuo pavyzdžiu apie kompaktiškas elektrines bandžiau kuo papraščiau paaiškiti, bet matau neišėjo.

    Ignas: elektros ir elektronikos magistro diplomas man leidžia suprasti kas tai yra elektra :)

    O kai visokie vadybininkai pradeda apie tai rašyti tikrai bloga darosi..

  • golfietis

    VS: kažką sumaišei mane įtraukdamas prie tu visų pridurkų. Aš už atominę ir aišku uz Nr. 5.

  • VS>golfietis, rolkis, Kabal, sakau, Andrius, jka

    na, su tuo "siap" kaip ir viskas aišku, LT interesai nėra tai, ką jis savo komentaruose atstovauja.

    @golfietis: Nomenklatūros akimis LEO buvo galima bandyti statyti, nes ji būtų atitekusi tam kam reikia ir būtų "po priežiūra", t.y. nepriklausomybė nuo gazprom būtų tik iliuzija + pasistatyta elektrinė už LT pinigus + saldūs pinigėliai į kišenes tų, kurie geba žaisti tokio lygio žaidimėlius. Keli zuikiai vienu šūviu. O dabar kai yra aišku, kad kontrolės nebus, tai reik bent vieną zuikį nušaut, t.y. pasiekti, kad nepriklausomybės nebūtų sužlugdant visą projektą. Va tam yra referendumas. Blogiausia, kad jei partneriai laikysis žodžio ir jei tauta nubalsuos prieš, jo patariamumas gali ištirpti. Be partnerių tas projektas pataptų gerokai sunkiau, jei apskritai įkandamu.

    @rolkis: tu neteisus nurašydamas dabartinės vyriausybės nuopelnus. Tavo argumentacija nurašymui yra tiksliai tai ant ko joja populistiška opozicija, kurios valdymo pasekmes koncervams ir teko srėbti. Dabartinė situacija LT iš esmės yra socdemų valdymo rezultatas, kuriems ekonomikos sveikata ir subalasuotas biudžetas tikrai ne prioritetai buvo. Kad nebus prioritetas aišku ir paklausius rinkimines kalbas. Suprask, kad po tokio palikimo, bet kuriai rinkimus laimėjusiai partijai nusiteikusiai padirbėti Lietuvos labui, būtų tekę priiminėti lygiai tokius pačius nepopuliarius sprendimus. Pasirinkimas gal būtų nebent tarp to, iš kurio atimti. Siūlau šios aplinkybės neignoruoti sprendžiant už ką balsuoti ir nepamiršti, kad balsavimas už partijas, kurios neperžengs 5% iš esmės neturės įtakos tolimensniam gyvenimui LT. Jei jau eini į rinkimus gal tą balsą galima panaudoti taip, kad jis ką nors lemtų? Aš kaip dabar pamenu Kirkilą papsintį pypkutą ir aiškinantį, kad krizės nėra ir nebus. Kaip jie pasistengė nelaimėti rinkimų šiai kadencijai. Iš esmės aš juos gerbiu už gebėjimą žiūrėti kelis žingsnius į priekį ir išvengti esminės "blogos karmos". Reikėjo būti dideliu idealistu arba kvailiu norint valdyti šalį šiame periode, nes po šios kadencijos nesvarbu kas būtų valdžioje, laimėti sekančiuose rinkimuose neturėtų šansų. Socdemai turi pakankamai kompetencijos, kad būtų super partija, jei tik dirbtų ne savo kišenės, o LT interesams.

    O dėl VAE. Pasakysiu taip, tikrai nežinojau riekia mums jos ar ne. Pradžioje netgi laikiausi pozicijos, kad ne. Tada skyriau savaitę argumentų analizei, kad būtų galima normaliau apsispręsti. Dabar man abejonių nėra jokių, kad VAE yra reikalingas. O VAE opozicija yra dvejopa. Viena opozicijos dalis yra Rusijos interesų aidas. Kita pinigai. Žaliojoje energetikoje yra labai neblogų pinigų ir VAE jiems konkurentas, vienas iš rizikas didinančių faktorių.

    @Kabal: Rusija nėra vienintelis kuro tiekėjas. Yra birža, kurioje dalyvauja berods 15 valstybių. Iš bet kurios iš jų tą kurą galima pirkti. Todėl kuras, nėra rišantis prie Rusijos veiksnys. Kaip ir atliekų saugojimas nėra. Tik projektų vykdymus reiktų patikėti įmonėms, kurios įsipareigotų projekto vykdymo metu neparsiduoti Rusijos kapitalo įmonėms. Rezultatai labai pagerėtų.

    Apie jungtis. Statinys energetikos kontekste nėra toks ir brangus. O jungčių nėra manau dėl tų pačių priežasčių, dėl ko per paskutinius dvidešimt metų nelabai stūmėsi visi su eneregetine nepriklausomybe susiję projektai. Krutėjo tik tie, kur buvo asmeninės naudos nomenklatūrai. Tai, kad visi šie klausimai yra pajudėję labai džiaugiuosi ir tai viena pagrindinių priežasčių, kodėl norėtųsi suteikti šansą tuos darbus užbaigti. Lietuvos politikos padangėje man atrodo tėra viena-pora partijų, kurios ne tik kiaušus turi tiems projektams įgyvendinti, galimybes, bet ir įgyvendinimas būtų principo reikalas.

    Dėl nemokamos energijos Baltarusams. Tai puikus argumentas, kodėl reikia integruotis su Europos elektros tinklais. Jei integracijos būtų, tokios nemokamos energijos nebūtų, ją būtų galima parduoti. Čia tiksliai tai kas nutinka, kai esi priklausomas nuo vieno tiekėjo ar gali realizuoti tik ant rankos pirštų suskaičiuojamiems gavėjams, kurie visi yra priklausomi nuo Rusijos.

    @sakau: tavo močiutė buvo teisi. Bent jau tamsta skambate tiksliai taip, kaip močiutė apibudino. Gaila, kad matydama tai, ji nesugebėjo savo šeimos išauginti kitokios. Strateginių objektų pamatai Lietuvoje yra interesų konfliktų rezultatas. Iš esmės rezultatas to, kad projektai inicijuoti kaip ir vedant gerų ketinimų ar vykdant ilgalaikes programas, kurios buvo surašytos vadovaujantis Lietuvai naudingais ketinimais. Ir sužlugdyti tų, kuriems tokių projektų įgyvendinimas nenaudingas. Tai rodo, kad nesugebam pastatyti to, kas neparanku Rusijai ir nemaža dalim dėl to, ką išsirenkam į Seimą. Jei yra noras, kad ir šis projektas būtų įgyvendintas, reikia leisti jį tęsti tiems, kurie jį prastūmė iki dabartinės situacijos. Jei nenorim, kad tai liktų pamatais arba nebūtų "privatizuota" visokių maximų ar achemų, sekančioje kadencijoje valdžios neturėtų gauti socdemai, paksistai, uspaksichtfuksistai. Taip pat į tą sarašą nors ir beviltiški, patektų kristinutės partija, romanovo sarmatų partija. Taip pat žalieji. Pastarieji iškrenta iš konteksto, nes, manau, jų motyvacija priešintis yra visai kitokia, negu kitų sąraše.

    Kainų problematika yra puikus pavyzdys, kas nutinka, kai verslui į nagus patenka strateginės, visiems gyvybiškai svarbios paslaugos. Verslas, ypač sėkmingas, visada pardavinės už maksimalią kainą, už kiek gali parduoti. Tai normalu. Tai priežastis, dėl ko visada reikia per padidinamąjį stiklą žiūrėti liberaliasias partijas. Nes ne viską galima liberalizuoti, o ten būna ir keistų pasiūlymų. T.y. monopolio atidavimas verslui yra tolygu susinaikinimui. Liberalizacija galima tik per konkurencijos didinimą, jei sritis nėra monopolizuota. Jei yra monopolis, valstybė privalo jį valdyti. Tai priežastis kodėl, pvz, Microsoft EU reguliariai gauna į kaulus.

    @Andrius: Vienas populiaresnių argumentų, kuris yra visiškas šnipštas - kad net Japonija atsisako atomo, nenori brudo, todėl stato čia. Kas per marazmas apie pardavimus?

    Pirma, Japonija pas save dabar stato 3 reaktorius, planavimo statijoje (kaip LT atveju) yra 10, svarstymų fazėje yra dar 5. Bulšitą kalbi žmogau. Kaip bulšitas yra ir tai, kad pasaulis atsisako branduolinės energetikos. Vienintelė šalis kuri kalbas pavertė darbais yra Vokietija. Pasaulyje dabar yra 434 elektrinės, 64 statomos, 160 projektinėje fazėje, 323 ketinimų fazėje.

    Kita marazmo dalis, kad jie stato sau. Didžiausią akcijų paketą turi Lietuva 38%, Estija 22%, Latvija ir Hitachi po 20%. Mes labiau savininkai negu būtųme LEO atveju. Nuo akcijų kiekio priklauso investicinio kapitalo dydis ir gaunamos energijos dalies dydis.

    "Kam mums ta pasenusi atominė technologija?" Papasakok, apie naujausias technologijas, kurios užtikrintų nepriklausomybę, pagaminta energija galėtų būti naudojama kaip BAZINĖ energija ir kainos grįžtų į proto ribas. Tiesa VAE pirmus 10 metų nereiškia automatinio kainų mažėjimo, bet bent apsaugo nuo neprognozuojamo kilimo ir politinių skersvėjų užsienio valstybėse.

    "Jos NESAUGIOS, niekas to nepaneigs." Jos SAUGIOS. Matai? Paneigiau. Paneigiau taip pat, kaip tu paskelbei, kad nesuagios. Kad būtų sunku paneigti reikia argumentų. Jei reaktorius lagamine yra tas jūsų argumentas, tai nebūkit juokingas. Pagal tokią logiką reiktų atsisakyti dantų šepetėlių, nes juo galima išdurti akį. Jei įtikėjot tais skambiais palyginimais su saugumu skristi lėktuvu, ten irgi nesąmonė. Pirmo kurso studentas atsisėdęs paskaičiuoti suprastų, kad tas palyginimas yra visiškas populizmas. Ir apskritai kalbant apie saugumą, čia jau buvo išsakytas argumentas. Mūsų elektrinė tikrai nebus mažiau saugi nei dykstančios šalia. Jei neužbuksuosim su VAE, tai Baltarusiškos labai tikėtina, kad nebus. Su Kaliningradu sunkiau, jos greičiausiai neišvengsim. Bet ji tikrai bus, jei neturėsim VAE ir jungsimės į Europos tinklus. Tai saugumo požiūriu labiau nerimauti reikia ten. VAE yra netik, kad sava energija, bet ir šansas sumažinti atomo kiekį aplink.

    @jka

    "IMHO nauja AE lietuvoje pernes statybos/uzdarymo kastus butent lietuvos gyventojams ir bus priezastimi nemazinti elektros kainos."

    Mes gazpromui dabar mokam tiek, kad kas 4 metus galim kepti po tokią elektrinę. Realiai kiekviena Seimo kadencija gali sukti savo projektą. :) Tamstos teiginys būtų teisingas, jei tų pinigų mes nemokėtume ir tai būtų papildomos išlaidos. Aš kaip runkelis visada vietoje pastovių mokėjimų, kurių dydžio negali prognozuoti, labiau vertinau galimybę sumokėti vieną kartą ir turėti daiktą rankoj.

    "Moketi uz tariama "nepriklausomybe" (nuo rusijos, baltarusijos, svedijos, norvegijos, globalios ekonomikos ar ufonautu) man atrodo kvaila, be to kodel norime buti priklausomi nuo Lenkijos, Latvijos, Estijos ir Hitachi?"

    Tamsta galbūt esi labai jaunas ir nepameni Rusijos blokados laikų. Tai suprastum kuo blogai yra "priklausomybė nuo VIENO tiekėjo" ypač, kai tas tiekėjas yra šalis, kuri savo visą užsienio politiką vykdo sukiodama kraniukus. Tie tiltai panaikins priklausomybę nuo VIENO tiekėjo. Bus galima rinktis iš ko pirkti, jei reikia pirkti. Žemėje tokas dalykas kaip "nepriklausomybė" ar "neutralitetas" apskritai neegzistuoja. Tai fikcija, kuria maitinasi naivuoliai idealistai, kaip taisyklė jauni. Bet yra didelis skirtumas tarp priklausomybės nuo VIENO šaltinio ir galimybės rinktis tiekėją.

    ---

    Ir pabaigai, tiems kas svaigsta, kad nebus eksporto, nes visą savo energiją suvalgysim. Eksportas ar importas priklausys nuo to, kur įteigta administruojanti įmonė, Lietuvoje ar kitur. Jei Lietuvoje, visa pagaminta produkcija (ne tik LT dalis) yra eksportas, nes mokesčiai sumokami čia. Jei kitur, tada mokestiniu požiūriu tai būtų importas tos dalies kuri priklauso LT. Kalbos apie steigimą už LT ribų juk nėr.

  • Ignas

    Kabal (2012-10-07 23:03), 3 valstybėms - 20 MW?! :D

    Štai tokie ir panašūs sprendžia, ar reikia šaliai AE statyti. Varge varge...

    Andriau (2012-10-07 21:00), kažkaip turiu įtarimą, kad be vikipedijos nepaaiškintum kas yra elektra ir kaip ji elektros lizde atsiranda. Ką jau čia apie atomines...

    Geriausiai įvertintas komentaras delfyje naujienoje AE tema:

    paziurim, kas pasisako pries AE ir pasidaro viskas aisku:D

    2012-10-05 17:06

    Balsys

    Vesaite

    Ziemelis

    uspakikas

    butkevicius

    vilemas

    rubikonas

    Aš dar pridėčiau visokius „žaliuosius neišmanėlius“, su malonumu praryjusius rusų propagandą. Tokie savo neišmanymu valstybei žalą daro.

  • Jonas

    Baltarusijos ir Karaliaučiiaus elektrinių statyba tai pakazucha, būtent skirta abejonėms stiprinti.

  • Kabal

    epas, kaip tu įsivaizduoji pardavimą po 1ct? Ant kieno pečių tai gultų? Žinant lietuvių mentalitetą, tai nei kiek nesistebėčiau, jei tai griūtų ant mūsų pečių. Kam to reikia? Juk atominė, tai nedujinė, taip greitai neprimažinsi galingumo. Tarkim per 3 valstybes reikalingas dieninis galingumas - 20MW, o naktį tik 3MW, tai atominėj, juk negalėsi nakčiai užsukti iki 3MW, o dienai vėl atsukti. Vien Kruonio neužteks. O kuriai dar valstybei galia reikalinga bus naktį? Čia vienas niuansas. Kitas dalykas energetinės nepriklausomybės kaip neturėjome, taip ir neturėsime. Bet jos ir nereikia!

    http://www.litgrid.eu/index.php?-1551252...

  • prancius

    Mano mintis atgule tavo zodziuose. Smagu kai yra panasiai mastanciu.

  • epas

    Dėl VAE. Lietuva neturės perteklinės el. energijos, t.y. visa energija (Lietuvos dalis) bus sunaudojama svo reikmėms. Perteklinę energiją, (tai ta energija, kuri iškrito iš plaminių skaičių), galima parduoti ir po 1 ct,- tai vis tiek būtų šiokia tokia nauda. Bet norint užsitikrinti [astovų tirkimą (Lietuvos atveju perkant 80 procentų iš kitur) sudaromos pastovaus tiekimo sutartys, tik kaina jau ne 2 ct. Referendumas yra absurdiškas.

  • Andrius

    Ignai, geriau patylėtum, nes tai ką pasakei greičiau galioja tau, o ne man :) Beje gerai suprantu kaip veikia atominė elektrinė ir kokios gali būti pasekmės. Gal būt būsima ekonominė nauda to tikrai neatperka. Taip, kad teikdamas savo nuomonę gerai pasveriu visus + ir - .

  • jka

    Butu keista jei SS vartotojai balsuotu PRIES AE. Nors nesu energetikos specialistas, bet kaip visada nuomone turiu ;)

    Man, kaip runkeliui, svarbiausia yra... kaina.

    IMHO nauja AE lietuvoje pernes statybos/uzdarymo kastus butent lietuvos gyventojams ir bus priezastimi nemazinti elektros kainos.

    Pvz. siuo atveju jungties su Svedija statyba, plius dvi AE (BY ir RU) salia musu, atrodo idomiau, jei neklystu neseniai svedijoje pertekline elektra buvo siuloma po 2cnt/kwh pergyvenu... kaip gi cia bus jei ir mums teks savo 18cnt/kWh? pardavinet maziau savikainos - kas padengs skirtuma?

    Moketi uz tariama "nepriklausomybe" (nuo rusijos, baltarusijos, svedijos, norvegijos, globalios ekonomikos ar ufonautu) man atrodo kvaila, be to kodel norime buti priklausomi nuo Lenkijos, Latvijos, Estijos ir Hitachi?

    Bet kokiu atveju: sekmes su urano sodrinimu.

  • Ignas

    Andriau (2012-10-07 18:29), esate puikus tamsuolio pavyzdys. Neturėtų žmonės pasisakinėti svarbiais klausimais, apie kuriuos visiškai nieko nenutuokia. Ypač viešai.

  • golfietis

    "Bent jau kas nors įsivaizduoja kodėl nėra atominių elektrinių (kompaktiškų), kurias galėtume statyti savo kieme. Jos NESAUGIOS, niekas to nepaneigs."

    Yra toks rusiškas posakis, labai tinkantis šiuo atveju: "аффтар, выпей яд, пока не поздно".

    Užsimanė jis atominių elektrinių savo kieme...

  • Andrius

    Esat visiški neišmanėliai kurie balsuosit už AE. Net nežinau ką pridurti..Bloga jau darosi. Senos nesugebam uždaryti jau naują statom, jum tai nieko nesako? Apie kokius pinigus už elektros pardavimą čia kalbat? Net ne mes ją statysim ne mes ir uždirbsim..tik suteikiam Japonam vietą jai statyti, nes jie nebenori ant savo žemės to brudo, be to dar u=dirbs nemažai pinigų už jos pardavima..sutinku protingi žmonės tie Japonai.. Kam mums ta pasenusi atominė technologija? Bent jau kas nors įsivaizduoja kodėl nėra atominių elektrinių (kompaktiškų), kurias galėtume statyti savo kieme. Jos NESAUGIOS, niekas to nepaneigs. Galėtų būti prierašas balsavimo lapelyje TAIP, ir sutinku likviduoti padarinius įvykus nelaimei! Dar būtų norinčių balsuoti TAIP?

  • besidomintis

    na, pasidomejau kandidatu Skirmantu Tumeliu, ir, gadina sarasa tokie kandidatai, kuris ir taip ne puikiausias. labai jau siauros paziuros ir tiesmukiskos manieros. gal pirma i kokia savivaldybe, kad ir sirvintose, ar kazlu rudoje, prasimusa, o po to vertinsim jo pasirodyma.

  • stebintis

    taiklus pastebėjimas dėl Jaunosios Lietuvos, kad tai vieno žmogaus partja. Pirmi du kandidatai - Buškevičiai. O partijos programa: balsuok už šerifą. Šerifas jus išgelbės bei nuotrauka Buškevičiaus su seklio morkos apykakle. :)

  • stebintis

    Mano nuomonė, panašiai išsidėstė kaip ir tavoji. Tik drįsčiau paprieštarauti dėl E. Masiulio. Jo gyvai nepažįstu ir spaudoj nestebiu, ką apie jį kalbama. Tačiau kiek teko stebėti jo darbus Susisiekimo ministerijoje, tai likau patenkintas tiek pasirinkta kryptimi, tiek rezultatais. Taip pat, buvo toks etapas, kai opozicija bandė jam apkaltą surengti ir nuversti. Bet iš visų pateiktų apkaltos klausimų bei atsakymus į juos, matėsi, kad šis žmogus tikrai dirba Lietuvos labui, o ne partiniams interesams, kaip kad buvo įprasta prieš tai buvusio susisiekimo ministro.

  • sakau

    pamenu LSDP kirkilui sako:- tu esi vagis, tiesioginiame eteryje, jei norit paduokit į teismą dėl šmeižimo, bet esate vagis ir melagis. o tas tik akytes nuleido ir tyli. arba bakalauro diplomas kirkilo, o dabar pirmaujanti lyg apklausose "vagių partija"???. mikutavičiaus dainą ir tą nupyzdino kas čia tokio daina kažkokio , bet ar verta vogti? verta tokia jau partija. elektrinei tikrai ne. ne dėl saugumų, ne dėl kainos(kurios galutinės niekas nežino-FAKTAS), bet dėl projekto apimties, netikiu o pamatų ir taip pakanka lietuvoje, projektų prigalvoja bet ne mužikų mūsų tautai. kaip mano močiutė pasakytų, 95metai, sako kiek aš pamenu lietuva visajosgyvenimą buvo verkianti vargšų tauta, o ta atominė tik spardymasis purvais iš gilios duobės. elektros kaina kokia bus rinkoje tokia ir mokėsime jokio skirtumo ar atominė lietuvoje, o jei bus brangiau dar vers pirkti , jei bus pigiau sakys rinkos kaina ir tt. ar ne tai su nafta, turime gamyklą lietuvoje latvijojoje ar tik ne pigesnis kurAS? todėl nespankit kad bus pigesnė kaina? apie kokius exportus kalbėt kai baltarusijojar kalingrade pirmiau pradės veikti atominės? terminas pastatymo gal siauraakiai ir sugebėtų , bet ne lietuvos "klimato" sąlygoms. sėkmės už 5nr :)

  • kabal<epas

    Tokie "ekonominiai pagrindimai" tik dar kartą parodo referendumo absurdiškumą Manau tikslas (referendumo organizatorių) yra aiškus - žlugdyti Lietuvos energetinį nepriklausomumą. Pasižiūrėkite, kaip vyko kiti su energetine nepriklausomybe susiję projektai, gal kitaip pasimatys. Ir kodėl tamstos manymu Lietuvoje pastatytos AE energija turėtų itin skirtis nuo pastatytų kitur? Būtumėte bent iš dalies teisus, jei statoma AE būtų mažo pajėgumo. Dėl sodrinto urano. Jį galima pirkti iš kelių tiekėjų, taigi konkurencija garantuota. Dar galima pirkti urano rūdą, kuri dabar nėra brangi ir saugoti tose pačiose panaudoto kuro saugyklose, o atėjus laikui - sodrinti ir panaudoti.Taigi, alternatyvų yra ir bus, o dabar tik tuščiai tempiamas laikas ir pudrinami smegenys Lietuvos žmonėms.

  • nuo

    Nu nesvaikite su tuo 1 Lt. Absurdas ir nesąmonė. Dėl eksporto, tai jei pinigai ateina į Lietuvą - tai yra eksportas. Nesvarbu ar dalininkas ar ne. Jei, kaip bankai, surenka iš LT gyventojų ir užsieniečiai savininkai pasiima pelnus - čia importas.

  • Kabal

    Dėl VAE. Iš kur jūsų manymu bus perkamas kuras? Ne iš rytų? Kodėl jūsų manymu negalim integruotis į europos elektros tinklą? Kodėl mums reikia statyti itin brangų statinį prie lenkų sienos, norint integruotis su likusia europa? Kodėl turėdami IAE, kuri pardavinėjo elektrą po 2-3 centus, o naktinis nemokamai atiduodavo baltarusams, mes po skirstomūjų tinklų, mokėdavom bemaž po 25-30 centų? Tai kam mums ji reikalinga?

  • rolkis

    AE reikalinga:Jei pasiryžęs mokėti už 1kW maždaug 1Lt, tai pirmyn. O straipsnis užsakytas konservų, užteks gal jau gerų darbų iš konservų pusės, vien mokesčių reforma parklupdė šalies ekonomiką ilgam. O ką išsirinksit-tą ir turėsit,neverkit vėliau, kad blogai Lietuvėlėj. Aš balsuosiu tik už naujus žmones politikoje. Reikia absoliučiai keisti Lietuvos politiką, žiūrint į Europos politiką, pas mus tokia stagnacija,o pagal pasaulinę statistiką, kur ateina konservatoriai, šalies ūkį apima stagnacija ir ekonomikos vystymosi sulėtėjimas. Akivaizdus pavyzdys praeita kadencija.Nelipkit ant grėblio šimtąjį kartą. Nepasiduokit tokiems užsakytiems straipsniams, galvokite savo galva.

  • siap

    Vidmantai, koks jum tai eksportas? kitos salys dalininkai, pasiims tai kas priklauso. eksporta bent as suprantu kaip pardavima.

  • epas

    Žinau už ką balsuosiu, o ir niekada nesimėčiau, ar tai būtų Seimo, ar Prezidento, ar savivaldos rinkimai. Pliusinėje zonoje (1) ir (5), o nagrinėti minusinėje zonoje esančius - tai tik laiko gaišimas. Kadangi krimtau kažkada tiksliuosius mokslus, tai įstrigo galvon Gauso pasiskirstymo kreivė, kurią galima puikiai pritaikyti ir rinkimuose dalyvaujančioms partijoms: mažai protingų (1; 5), mažai visiškai kvailų... STOP, čia kažkas ne taip, nes kvailų n, vidutinių mažai. Tai turėtų būti SOS signalas Lietuvos rinkėjui, kurio dėka net Gauso kreivė Lietuvoje iškraipyta.

    VAE - TAIP. Tai ne tik savo gaminama elektros energija, bet ir ryžtinga valstybės kryptis - ne į Rytus.

  • nuo

    Čia klausė apie eksportą? Lenkija su Latvija jei prisijungia (o tas labai tikėtina), tai nori nenori, bet eksportas privalomu būdu bus. Nekalbu apie papildomą

  • Tomas

    1 arba 5 ir AE Taip, nes elektra tai ne tik prekė, tiksliau prekė kurios nebuvimas ar trūkumas gali iššaukti skaudžias pasekmes ekonomikai. Lietuva turi per mažą gamybos rezervą ir per daug priklausoma nuo importo.

  • golfietis

    Siap:

    O pats jau užsirašei į Lukašenkos ir Kaliningrado atominių likvidatorius? Nes jos bus lygiai tokiu pat atstumu (nuo vilniaus netgi arčiau) nei VAE.

    Specialiai pažiūrėjau avarijų AE istoriją - per visą 60 metų istoriją 2 didžiausios (aukų skaičiumi ir poveikiu aplinkai) avarijos įvyko SSSR. Tai daug ką pasako.

    Su požiūriu, kad dabar perkam konkurencinga kaina, ir pirksime ateitį, viskas aišku. Tamsta esat, kaip Algis Greitai sako, arbūzas - iš išorės žalias, iš vidaus raudonas....

  • Ignas

    Apie referendumo iniciatorių V. Žiemelį:

    Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad Rusija neliko skolinga aktyvaus Visagino atominės elektrinės oponento Vidmanto Žiemelio šeimai. Kaip skelbiama V. Žiemelio sūnus Gediminas Žiemelis 2010 m. įtakingo Rusijos aviacijos portalo Aviaport.ru ir žurnalo „Vzlet“ buvo apdovanotas kaip „Metų asmenybė“. O 2011 metais Rusijoje to paties G. Žiemelio valdoma verslo aviacijos įmonių grupė „Avia Solutions Group“ buvo pripažinta oro transporto lydere Rusijoje ir pelnė „Auksinės karietos“ apdovanojimą, kurį Gediminas Žiemelis atsiėmė tiesiai Kremliuje 2012 m. rugsėjo 12 d. „Auksinės karietos“ apdovanojimą yra įsteigusi Rusijos Dūma kartu su Rusijos Federacijos Susisiekimo ministerija.

    „Rusijoje verslo laisvė yra labai priklausoma nuo Kremliaus valios ir politinių protekcijų. Kaip su neįtikusiais verslininkais susidoroja Kremlius matėme Michailo Chodorkovskio atveju.

    V. Žiemelis aktyviai priešinasi energetinės nepriklausomybės garantui Visagino atominei elektrinei Lietuvoje, o jo sūnui Rusijoje verslas sekasi, teikiami apdovanojimai ir ordinai. O kas nutiktų sūnaus verslui, jeigu V. Žiemelis nebūtų toks uolus, ar neatsitiktų kaip šimtams kitų užsienio verslininkų, kuriuos užgriuvo kaltinimai nemokėjus mokesčių, nesilaikius sutarčių ir įsipareigojimų.

    Rusijos interesas dėl Visagino AE Lietuvoje aiškus. Nėra abejonių, kad Lietuvoje ieškomi asmenys, kurie oponuotų elektrinei ir juos būtų galima įtakoti bei paveikti. V. Žiemelis atrodo labai lengvas taikinys, taigi šiandien kyla abejonių, ar V. Žiemelis yra laisvas atlikdamas savo, kaip tautos atstovo, pareigas“, – sakė Seimo narys Kęstutis Masiulis.

  • siap

    Ignai, o kai bus jungtis su Svedija ir pirksim is svedu, tai busiu kaltinamas meile Svedijai? o jus jau i IAE likvidatoriu sarasa uzsirasete? pirmas eileje? tikiuosi zmones pasakys referendume tvirta NE siap projektui.

  • Ignas

    Aha, ir finansuokime naujų atominių jėgainių statybą Rusijoje, ten kurkime darbo vietas, kelkime Rusijos ekonomiką. Ačiū, ne.

    Jūsų pozicija ir nemeilė Lietuvai aiški, gerai, kad tokių nebedaug liko :-)

  • siap

    Ignai, Audickas pas Jikilaiti atrode kaip studentas, o ka jis ten kalbejo kalbomis ir teliks.

    tai pirmyn investuokite savo privacias lesas, statykite, gaminkite ir parduokite elektra cia. ar jums kas draudzia? siandien perkame ir pirksime elektra uz konkurencinga kaina be jokiu isipareigojimu 60 metu ir milzinisku investiciju. pirk kartonini buta, nes brangz.

  • Gied

    1 , vienmandateje gal 5. Ir taip. Nes nera priežasčių rimtų prieš.

  • Ignas

    siap,

    pliupdamas apie kažkokį „paslėptą“ mokestį Kuodis nėra teisus ir Ūkio viceministras A. Audickas tai labai aiškiai įrodė Jakilaičio laidoje „Lietuva tiesiogiai“ (žr. čia: http://tv.lrytas.lt/?id=1349368472134775...).

    Lietuva yra atviros ekonomikos šalis, todėl Lietuvos gyventojai gali ir perka tas prekes, kurios gyventojams priimtiniausios pagal kainos/kokybės santykį. Lietuviai, net neabejoju, galėtu gaminti automobilius, tačiau jie būtų labai brangūs ir vargu ar juos kas pirktų. O elektrą galime pasigaminti už konkurencingą kainą (kaip, beje, ir televizorius – „Tauro“ gamyklos pelnas šiais metais augo 10x kartų).

    Paskutinį kartą klausiu: kodėl savo šalyje neturėtume gaminti elektros energijos? Kodėl milijardus už prekę, kurią GALIME pasigaminti, turime pervesti užsienio šalims?

  • siap

    Ignai, apie paslepta mokesti cia Kuodzio mintis ir jis teisus. visuomenines imones pelno neturetu is viso tureti arba visa pelna grazinti tiesiogiai kaip tai daro kitu saliu monopolininkai, o ne nusodinti tu pinigu biudzete.

    kodel negalime pasigaminti automobiliu? teliku? ar bet kokios kitos importuojamos prekes? kodel pvz. perkate lenkiskus jogurtus, vokiskus sausainius ar ispaniska tuliko popieriu? statote lenkijoje gamyklas, duodate lenkams darbo.

  • golfietis

    Kai komuniagos su pypkorium priešakį įsteiginėjo LEO - tam pačiam tikslui - AE statyti, tai apie jokius referendumus niekas nekalbėjo - nei žaliasai Balsiukas, nei Vyktariukas, nei Butkevičius.

    Dabar gi, kažkodėl viskas apsisuko 180 laipniu? Staiga prireikė tautos atsiklausti?

  • Ignas

    siap,

    tamsta nenuoseklus. Pirmoje komentaro dalyje sakote, jog elektra – prekė (kas yra 100% tiesa), o antrojoje dalyje kalbate apie kažkokius mokesčius.

    Automobilių, kaip ten bebūtų, pasigaminti negalime. O elektrą galime. Tai kodėl turime darbo vietas kurti ne Lietuvoje, o užsienyje? Kodėl milijardus turime pervesti į užsienį, kai juos investuoti galime čia?

    Laukiu, nors nesitikiu, atsakymo :-)

  • siap

    Ignai, baikit spaminti atmintinai ismoktus teiginius. jei vadovautis logika tipo uz tuos 2 mlrd. litu kazkas kazkur stato, tai naujos masinos, telikai, pomidorai, batai bei visas kitas importas ir kazkur pagaminamas, kazkas turi pelna. elektra lygiai tokia pati preke. tai kodel nepuolama stati kitu gamyklu? ir nereikia cia lygintis su Rusija, tai didele valstybe, turinti tiek ir didele patirti, ir resursu. Baltarusija tik satelitas.

    apie 500 mln litu pelno tai is viso linksma istorija. jus bent suvokiate is kur tas pelnas atsiras? jus ir visi zmones SUMOKESITE uz elektras ir pyst pelnas. tai dar vienas pasleptas mokestis. pasidometumekite kaip monopolininkai kitose salyse grazina vartotojams virspelnius tiesiogiai ir suvokite, kad visuomeniniu imoniu tikslas yra teikti paslaugas visuomenei, o ne krautis pelnus.

  • Ignas

    Šiuo metu Lietuva (t.y. visi mes) elektros energijos (ir dujų jos gamybai) pirkimui per metus išleidžiame apie 2 milijardus litų. Didžiąją dalį šių pinigų pervedame Rusijai, nes iš jos daugiausiai elektros energijos ir perkame. Tokiu būdu mes finansuojame Rusijoje veikiančias senas ir naujai statomas atomines elektrines, ten kuriame darbo vietas.

    Savaime suprantama, jog Rusija nėra suinteresuota prarasti šios apvalios sumelės, todėl Lietuvoje prieš referendumą dėl atominės jėgainės girdime labai daug priešiškų branduolinei energetikai nuomonių. Nebūtina įsigilinti į atominės elektrinės veikimo subtilybes tam, kad suprastume, jog Lietuvai reikia statyti atominę elektrinę. Juk jeigu Rusijai apsimoka statyti atominę elektrinę Karaliaučiuje (11 kilometrų nuo Lietuvos sienos), Baltarusijai apsimoka (~55 kilometrai nuo Vilniaus), tai kodėl Lietuvai - Latvijai - Estijai ir kompanijai HITACHI kartu statyti – jau nebeapsimoka?

    Įrodyta, jog atominėje elektrinėje pagaminta elektros kWh kaina yra mažiausia – ~18 centų (įrodymas: http://tv.lrytas.lt/?id=1349368472134775...), kai vėjo generuojama energija – apie 27 ct, biomasės/biokuro – 33 ct, saulės – virš 1 Lt. Lietuva, turėdama nuosavą nuolatinį elektros energijos generavimo šaltinį per metus sutaupys virš 1 milijardo litų, čia bus sukuriamos papildomos darbo vietos, VAE per metus į biudžetą sumokės apie 500 milijonų litų.

  • žiūrintis tolerantiškai

    Aš irgi rinksiuosi tarp konservų ir liberalų. Nors realiai tai norėčiau jiems balsą padalinti per pusę, nes jie vieni kitus papildo ir grąžina į sveiko proto rėmus, būdami kartu randa pusiausvyrą. O jeigu valdytų vien konservai arba vien liberalai - abu atvejai man nepatiktų.

  • Vytautas

    Na, man asmeniškai teko susidurti su ministru Masiuliu, todėl tikrai nelaikyčiau jo tokiu dideliu liberalu minusu, kaip autorius rašoo.. aišku, čia kiek žmonių tiek nuomonių. Tačiau kaip ir praėjusiose rinkimuose, teks balstuoti ne už tą partiją, kuri turi daugiau pliusų, bet už tą, kuri turi mažiau minuso. Šiuo atveju, kad ir kaip lojama ant liberalų ar konservatorių, geresnių tikrai nėra. Jie bent nežada nulinė nedarbo ar didelės minimalios algos, nes to padaryti, bent jau per ketverius metus, tikrai neįmanoma.

  • golfietis

    2012-10-06 12:13 siap:

    Tai jau tikrai - nesibaigianti krize. Ypač ji matosi, jei senukai, maximos padaro -30%. Ypač krizė matosi gatvėse darbo dienomis ryte ir vakare (o ir dienomis). Apie 700k, tų, kurie žemiau skurdo riba, iš dalies situacija pasimatė, kai kai kuriems rajonams leido patiems dalinti soc. pašalpas. pvz. Akmenės rajone pvz, per pusę metų biudžete dėl to liko 2 mln.

    Pensininkams reikėtų nuimti lengvatas šildymui, tada renovacijos mikliai pajudėtų. Kol to nebus, šitas reikalas - "гиблое дело".

    Tau patinka finansuoti saulės energikos kwh po litą pem? Tada ko gero patiks ir elektrą pirkti, pagamintą elektrėnuose, deginant rusiškas dujas. (žinia kaina šoktelėjo nuo 15 cnt iki 42 cnt biržoje).

  • siap

    pardon apie koki elektros eksporta jus cia snekate? lietuvos dalis bus 500MW, kurie bus sunaudoti vidaus rinkoje. nepriklausomybe tera iliuzija ir konservu lozungas. 25 metus su IAE buvome priklausomi ir gyvi. su nauja elektrine bus tik kitokia priklausomybe. negi jums atrodo, kad LR dabar gali sau leisti pradeti toki uber brangu projekta? esame turtinga salis nesukrapstanti 50 mln. nukarpytoms pensijoms grazinti ir nusavinanti busimu pensininku pinigus is privaciu fondu? 700k gyvenanciu uz skurdo ribos, nesibaigianti krize, o cia uber brangus projektas su labai miglotomis perspektyvomis. primena butai bragz, pirk dabar istorija ir ne paslaptis, kad laimejo nuominkai, o ne banku vergais tape zmogeliai. as sakau NO NO NO!

  • besidomintis

    yra kelios tiesos, kurias turi zinoti balsavimo teise turintis pilietis:

    proporcineje rinkimu sistemoje reikia balsuoti uz ta partija, kuri turi sansu perzengti 5% barjera, priesingu atveju (jei balsuoji uz ne populiaria partija arba is vis nebalsuoji, arba sugadini biuleteni) balso didzioji dalis atitenka laimejusioms rinkimus partijoms;

    visuomenes sluoksnio, skirto valstybes valdymui, atsiradimas yra vienas is siuolaikines valstybes pozymiu, todel rinkti reikia valdyme patyrusius asmenis (psirinkimas nemazas), o ne naujokus, kurie metus-du pjaus gryba ir piktins liaudi;

    nors yra ivairiu nuomoniu apie esama LT rinkimu sistema, bet panasios sistemos vyrauja demokratiskuose salyse, todel reikia naudotis sistemos privalumais - vienmandatese isrinks visus, kurie gerai matomi ir girdimi, nesvarbu ar jie turi pakankamai sveiko proto, o per sarasa gali patekti ir maziau girdimi ir matomi, bet tam tikros srities specai, todel rinkejai zinodami uz kuri sarasa balsuos, turi idemiai isstudijuoti visus srase esancius kandidatus ir reitinguoti;

    ir dar - seimo rinkimai, ne savivaldos rinkimai - seimo narys nelopys duobiu kieme, jo funkcijos globalesnes, keistokai skamba, kai kandidatai deklaruoja darysia tai ka ko tikrai negaletu ir nereiketu daryti seimo nariui.

    AE. Skaudus klausimas. dar ir dabar dvejoju ir mastau apie rezultatu reiksme ir ju itaka kai kurioms politinems jegoms. TS turbut nekreips i neigiamus rezultatus demesio ir darys taip kaip programoje parasyta, opozicines jegos turbut ir esant pritarimui, viska sius velniop, ir visi iki siol isleisti limonai - suniui ant... mano (subjektyve) nuomone - AE reikalinga, bet ne tokia galinga, statybos laikotarpiu ekonomika salyje pridetu 5-10% augimo, bet nervina, kad atsiras gudruoliu, kurie sugebes isimesti i kesene AE litu ar euru uz "virtualu" tarpininkavima ar siaip, uz naglas akis.

    o ka daryti su grazuoliu, kuoka, veselninku ir kitais bezdaliais? tik toks musu mentalitetas, jie tai musu koncentruotas atspindys. ir kazkaip itariu, kad kuo tolyn, tuo labiau atrofuojasi musu pilkoji mase...

  • aesde

    pasirinkimas analogiškas: 1 ir 5. prie pirmo minuso pridėčiau dar Gustainį (tiesiog vieną kartą susidūrus gyvai paliko šūdžiaus įspūdį, o daugiau nieko apie jį nežinau).

    prieš. argumentai užsilikę nuo LEO. ir man nieks dabar negali garantuoti,kad po rinkimų jie neatgims.

  • nuo

    reboot: tokie kaip tu užsimerkę ir nemato nieko aplink. Tavęs neįtikinsi tol, kol pats neužlipsi ant grėblio 100 kartų.

  • reboot

    1 arba Zuokulos partija. Ne dėl to, kad kažką išpizdino, bet todėl, kad pasiimdami sau, daugiausiai iš visų davė ir kitiems. Pabandykit paneigti. Atominei - NE. Priklausomybė nuo kitų jums yra pripūsta į smegenis ;)

  • as

    5 ir ne

  • nuo

    man sunku būtų surašyti viską į vieną vietą. Pagrindinis dalykas - eksportas ir stipriai mažesnė priklausomybė nuo kitų

  • Osam

    Domintų argumentai, kodėl būtent už elektrinę.