Cookie Consent by TermsFeed

Kaip pasigaminti sraiges

Pamačiau kaip žmonės netingėdami viską fotkina ir aprašinėja, tai nusprendžiau ir pats parašyti savo patirtį.

Sraiges gaminau kokius 3 kartus. Visus kartus pats rinkau, ruošiau ir t.t. Žinoma, kad su pagalba  :)  Bet patirtis yra grynai praktinė.

Šiemet Salininkuose sraigių buvo be proto daug. Ilgai galvojau ar terliotis su jomis ar ne. Po to Rokas parodė šį video

Įdomiausia, kad jį pažiūrėjus viskas atrodo paprasta. Bet jame nėra pačio "maloniausio" proceso. :)  Oki apie viską paeiliui.

  1. Prisirinkti sraigių. Pats paprasčiausias ir maloniausias etapas (neskaitant valgymo). Jau kur jų yra - ten jų prisirinkti yra vieni juokai.
  2. Išlaikyti 3 paras. Galimai r 4-ias nes jos nemirs taip greitai. Kažkada buvau pamiršęs ir jos maišelyje uždarytos išbuvo savaitę. Ir nieko  :)  Kiti jas barsto miltais, dar kiti - prieskoninėm žolėm. Atseit išsivalys organizmas. Iš tiesų tiek miltai tiek žolės yra joms maistas ir nuo to gali pasikeisti tik š.. spalva. Todėl geriausia nieko neduoti.
  3. Atskirti valgomą nuo nevalgomo. Čia pati šlykščiausia dalis. Pirmus kartus sraiges sumesdavau į verdantį vandenį ir tik po to ištraukęs atskirdavau. Labai nepatogu ir valgomoji dalis būna kieta, bei maža (susitraukia). Daryti tą reiktų gyvoms. Kai sraigė išlenda - nesunku paimti tarp dviejų pirštų kuo arčiau kiauto. Ten perkerpame ir metame vieną į vieną puodą, kitą - į kitą.
  4. Verdame kiautus. Juos rekomenduoja virti apie valandą. Čia neturiu daug patirties, bet manau, kad kuo ilgiau virti, tuo lengviau turėtų atsiskirti š... dalis ir kiautas. Pavirus su peiliuku ar pincetu ištraukiame iš kiauto tai, kas ten liko. Vieną dalį į šiukšlių dėžę, o kitą nuplauname.
  5. Verdame valgomą dalį. Čia tie padai, ant kurių sraigė šliaužioja. Virti reikia geras tris valandas. Galima ir kiek ilgiau. likus pusvalandžiui galime sumesti morkos, bulvės, svogūno. Gausis tikrai labai puikus sultinys.
  6. Sviestas. Jį sumaišome su krapais ir česnakais. Maišykite pagal skonį.
  7. Ruošiame patiekalą. Imame tuščią kiautą, pilame į jį šaukštelį sultinio, dedame sraigę (valgomą dalį) ir užtepame skylę paruoštu sviestu. Viską dedame į indelį, iš kurio neišvirstų.
  8. Kepame. Kai viskas paruošta, dar 15 min. pakepame orkaitėje. Sviestas ištirps, susimaišys su sultiniu, šiek tiek to aromato įsigers ir į sraigę. 
  9. Valgome. Imame kriauklę, pagaliuku užkabiname sraigę, į burną ir užgeriame tuo, kas liko. Gardu :)

 

Visas paruošimas valgymui trunka geras 5 valandas, todėl jei norite nedidelės egzotikos - skirkite tam visą vakarą  :)

Palikite komentarą



Komentarai
  • šariuks

    Rašote nesąmones,5.val.iš kur traukia.5.min.nuplikote karštu verdančiu vandeniu.atskirame kojele.Paverdame 30.min.ir pakepiname ant sviesto su prieskoniais.skanaus..padažui grietinėlės.

  • valdas

    pririnkai i puoda ir verda apie val. pamaisant palieki atausti . pincetu ar sakute akabini pada ir istrauki,peliu tarp pado ir zarnu nupiauni. kiaukuta su yla praduri vidinia sienialia ir pincetu išvalai vidinias pertvaras.

  • Haroldas

    Labai skanu☺ pabandikit of jus

  • Vidmantas Nuolaida

    Čia psichologiniai dalykai. Niekas kaip pati nesusitvarkysi. Įsivaizduok kai valgai kiaulieną, kaip pjauna peilis mėsą žalią, kaip nupjaunamos kojos ir pan... taip nieko kas gyva nevalgysi

  • gintare

    ffffffffffffffuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. mano wyras bando praso kad padeceu bet mane net taso negaliu fffujj.

  • Ant

    Lyg valgyti nebūtų ko, kad gyvunėlius kankinti. Geriau jau bulvinius blynus su grietine lapnoti.

  • Mergaite

    O kaip smagu, kad ne aš viena tokiai reikalais užsiimu. Sraigiau, sraigių galima prisirinkti kibirais pievose, pamiškėse ir pan. Po lietaus sraigiauti labai lengva ir greita. Sriaugiavimui reikia tik botų (kad kojos neperšlaptų po lietaus po pievas vaikštant) ir indo (kibiro, pintinės) į kurį jas rinksi.

    Vidmantai, mano receptas truputėlį kitoks (netrukus baigsiu kitas proceso dalis aprašyti), bet tavo skamba skaniai :)

  • karolis

    sraigės visada skuba, visada kažką veikia, bet patiekalais skanūs :) tik aprašymas nemalonus

  • nuo

    Šiaip taip, po lietaus jų daugiau. Kai sausa mažiau. Dabar pvz jau reiktų gerai ieškoti, o kai buvo drėgniau, prieš kokią savaitėlę, tai jų buvo be proto daug. Pasižiūrėk google maps Salininkai kur yra. Ir kur sodai prie miško. Miško pakraščiu palei tvoras prasieisi ir neturėsi kur dėti :)

  • Sraigius

    O ar galite nurodyti google maps lokacija kur gi tu sraigiu galima rasti? Na matau, kad ropineja po parkelius jos bet tai tik vienetai, o kur Ju galima pamatyti daug? :) (gal neisvaziavus is Vilniaus kur?) Paciam butu idomu prisirinkti ir pabandyti paruosti, tas pats procesas labai idomus turetu buti. Ir kada reikia ruostis i Ju medziokle? Po lietaus?

    Buciau dekingas uz rekomendacijas.