Kadaise be alaus Lietuvoje neapsieidavo nė viena šventė – nei įkurtuvės, nei vestuvės, o kai kurių progų metu alaus pilstytojas net atskiras pareigas turėjo. Daugeliui ir šiandien nesvetima vaišių stalą papildyti alaus taure.
Alus
Keliaujant į Kiprą, ten gyvenantis mano draugas sakė, kad alaus ten nėra. Negalėjau tuo patikėti ir pasigooglinęs radau. Jo žodžiuose buvo daug tiesos, nes rasti gero alaus ten ypatingai sudėtinga, tačiau tai nereiškia, kad neįmanoma.
Kopenhaga yra puikus miestas: jaukus, santykinai nedidelis, turintis orouostą visai šalia. T.y. per pusvalandį iš jo nusigausite į senamiestį. Vienintelis jo minusas - kainos. Taip, tai yra brangus miestas, kur vietiniai mėgsta vakarienę pavalgyti namuose ir tik po to eiti į barus. Dažniausiai maisto baruose nėra. Jei norite pavalgyti mieste pusryčius - teks gerokai paieškoti, jei norėsite vakare pasiimti maisto išsinešimui - misija dar sunkesnė.
Šiandien turėjau didelę degustaciją. Didelę, nes ji buvo išskaidyta į tris grupes. Kartais taip būna, kad žmonės, kurie galvoji, kad niekuo nebenustebins - ima ir iššauna.
Jau rašiau, kad debiliškus įstatymus reikia apeiti. Tiksliau pasakius juos reikia keisti, bet kol tai neįmanoma - apeikime taip, kad jie neveiktų. Labai įdomu stebėti kas ką daro i kaip kas elgiasi. Pradėjau rinkti ir dėti nuorodas, bet po to pamačiau, kad dingsta įrašai, tai sudedu kaip paveikslėlius.
Kadangi nuo 2018 m. sausio 1 dienos įsigalioja alkoholio reklamos draudimo įstatymas, kuris kad ir kaip bežiūrėsi yra absurdiškas, aludariams renka imtis tam tikrų sprendimų.
Alaus someljė Vidmantas Čičelis pastebi, kad sovietmečiu Lietuvos alaus kultūra pajuto stiprius istorijos smūgius, kurių išvengė kitos garsios pasaulinės alaus kultūros. Alkoholis tapo visa apimančiu sovietmečio bruožu, o piktnaudžiavimas juo – liūdnu tų laikų palikimu.
Kiekvieną dieną JAV atsiranda trys naujos alaus daryklos, o iš viso jų yra daugiau nei 5200. Tokios alaus kultūros labiausiai yra pavergtas „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis, pripažįstantis, kad kartais keliaujant po alaus festivalius pasidaro liūdna. Situacija gimtojoje šalyje kiek kitokia. Anot Vidmanto, Lietuvos aludariai dar negali taip drąsiai ir atviromis širdimis eksperimentuoti, nes mes, lietuviai, ne viską suprantame. Apie tai, ko nesuprantame ir kokiu greičiau mokomės alaus kultūros, ir kalbamės su alaus someljė.
Vieni įsikūrė pamatę augančią savo alaus paklausą, kiti – iki šiol neturi savo bravoro, bet jau sulaukia aukščiausių įvertinimų. Vieni pirmenybę teikia alaus brandinimo laikui, kiti – jo kartumui, kurį matuoja apyniais. Vieni – lietuviai, besižavintys amerikiečiais, kiti – ispanai, o juos vienija dėmesys gaminamam produktui ir jo vartojimo kultūros puoselėjimui.
Atsiradęs kaip priešprieša įprastam alaus skoniui, craft alus visame pasaulyje sukėlė revoliuciją, teigiama pranešime spaudai. Pradėtas gaminti netikėčiausiose vietose šis gėrimas užkariauja net išrankiausių gurmanų skonio receptorius.
Vidmantas Čičelis, „Vilkmergės“ someljė ir vienas iš didžiausio Lietuvoje craft alaus festivalio – Vilniaus alaus festivalio (VAF) – organizatorių, pasakoja apie populiarėjantį alų ir sako, kad nors jo madas diktuoja JAV aludariai, šį unikalų alų atranda ir vis daugiau lietuvių.
Alaus kultūrai visame pasaulyje išgyvenant tikrą pakilimą, gruodžio 1–2 dienomis menų fabrike „Loftas“ sostinėje vyks didžiausias Lietuvoje „craft“ alaus festivalis, kuriame dalyvaus net 35 alaus daryklos iš viso pasaulio. „Vilniaus alaus festivalis“ (VAF) lankytojus kvies susipažinti su „craft“ daryklų aludariais iš JAV, Belgijos, Danijos, Ispanijos, Olandijos, Vokietijos ir, žinoma, Lietuvos.
Apibūdinam Cream Ale ir pabandykite patys sau atspėti ką primena: švarus, skaidrus, gerai išsifermentavęs, lengvai geriamas, gaivinantis, stiprokai karbonizuotas. Neišsiskiriantis per daug savo nei salykliškumu, nei apyniuotumu.
Vakar lankiausi bare, kuris pakankamai žinomas tarp alaus geekų. Nespėkite ką ten daro, nes parašysiu pats
Visada sakau apie bravorus - mažas nereiškia kokybės. Gali būti labai gerai, gali būti labai blogai.
Kai kada nutinka istorijos, kuriomis norisi pasidalinti.
Koks alus geriausiai dera su kepta duona? Šis klausimas nuskamba beveik kiekvienoje „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmanto Čičelio rengiamoje alaus degustacijoje. Nors pats alaus ekspertas linkęs paieškoti ir išbandyti neįprastų derinių su alumi – nuo sušių iki keptų vabzdžių, – jo teigimu, tradicinė mūsų šalies virtuvė taip pat atveria daugybę neišnaudotų galimybių skonio eksperimentams.