Cookie Consent by TermsFeed

Vilniaus knygų mugė 2013

 

Taip jau yra, kad esu pakankamai soušialaizintas ir tenka matyti kas vyksta viešoje erdvėje. Knygų mugė vienus erzina, o kiti jos laukia ir negali sulaukti. Apie tai ir ne tik...

Pradėkime nuo linksmo klausimo, kurį pastebėjau FB:
— Kuriame mieste vyks knygų mugė?

Kai Litexpo palieki 5 savo dienas, negali apie tai nieko neparašyti. Gal pradžioje iš žiūrovo pusės (nors labai daug nemačiau). Buvau keliuose knygos pristatymuose, keliuose koncertuose.

Žmonės po 30-40 minučių stovėjo eilėse. Todėl kitais metais imkite dieną atostogų ir eikite ketvirtadienį ar penktadienį. Tada būna ramu ir tylu.

Ketvirtadienis buvo bibliotekininkių diena. Ir tikrai — privažiavo iš visos Lietuvos mokytojos, bibliotekininkės ir moksleiviai. Jų daug, jie nieko neperka  :)  Tačiau ties kasomis, praėjimo kontrolėje stovintis apsauginis su humoro jausmu paklausė atėjusių:
— Ko jūs čia einat ir einat? Darbe gi turite daug knygų.

Mačiau kaip pristatinėjo savo knygą Gintaras Grajauskas. Tai buvo vienas prasčiausių knygos pristatymų jau todėl, kad pats autorius nepasakė nė vieno žodžio. Tik dainavo su Kontrabanda. Kalbėjo kažkas, po to kelis žodžius pasakė sūnus. Knygos net nebuvo ant scenos. Turbūt į visą tai reiktų žiūrėti kaip į koncertą, o ne knygos pristatymą. Tačiau man, kaip žiūrovui, visų pirma norisi išgirsti autorių. Nusivylimas.

Po G. Grajausko iškart buvo Alinos Orlovos koncertas. Visas dienos nuovargis dingo ir tai buvo valanda, kai galėjau atsikvėpti ir mėgautis.

Visai netyčia, neplanuotai su Evelina ėjome pailsėti. Sėdėti galima tik kavinėj, arba salėse, kur vyksta pristatymai. Pasirinkome vieną iš dviejų (jų buvo daugiau, bet tuo kartu nesigilinome) ir pataikėme į knygos „Neįmanomybių fizika“. Va čia tai knygos pristatymas. Nieko nesitikėję pamatėme nerealiai gerą ir įdomų knygos pristatymą. Visi žiūrovai buvo įtraukti į viską kas vyko. Šį pristatymą reiktų nufilmuoti priverstinai rodyti visiems, kurie duoda paraiškas knygų mugėje daryti knygų pristatymus. Man netgi skysto azoto užpylė ant rankos (žinoma, man leidus). Iš to džiaugsmo nuėjau ir nusipirkau knygą. Tiesa, dar nespėjau atsiversti, bet būtinai tą padarysiu.

Norėjau pamatyti ir Andriaus Tapino knygos pristatymą, bet... jis vyko labai mažoje erdvėje ir ten netilpo niekas. A. Tapinas savo knygą galėtų pristatinėti kiekvieną dieną po porą kartų didžiausioje Litexpo salėje ir ji būtų pilna. Tai gal taip ir reiktų daryti?

Buvau dar vienos knygos pristatyme, bet iš nuobodulio nepamenu net knygos pavadinimo. Ir tai tipinis knygos pristatymas.

Tiesa, dar buvau ir Justino Žilinsko knygos „KGB vaikai“ pristatyme. Pats Justinas rašo:

„Viskas, padarėm ką galėjom - turbūt mažiausia leidykla Lietuvoje "Aukso žuvys" (@Sigita Pūkė), išleidusi tik antrąją LP knygą, ir aš, kuklus autorius su puikiais draugais: Ugnė Barauskaitė, Gabrielė Gailiūtė, Ernestas Parulskis, Aurelijus Katkevičius ir Gintautas Ivanickas - pasiėmėm primetime'u artipilnę 5.1., prisikikenom "diskusijoje", kurios vedėjas neatlaikė. Tada vokalinis instrumentinis ansamblis Biplan lygiai nuo 20 val. padainavo savo senas ir truputį naujų dainų ir taip toliau. Ir dar kartą pabrėžiu - tai padarė viena mažiausių leidyklų Lietuvoje! :}

Ir dar labai smagu buvo stebėti parodos "Žvilgsnis į 1996" lankytojus (bus dar ir rytoj) - kaip jie žiūri, kaip jie čiauška, kiek jie gauna teigiamų emocijų! Net jeigu knygai tai davė nedaug papildomo bonuso, bet žmones nuteikėme puikiai. O tai turbūt svarbiausia.“

Justinai, aš viską mačiau ir galiu pasakyti, kad linksmiausia buvo jums prie stalo. Diskusijos vedėjas atėjo visiškai nepasiruošęs ir norėjosi verkti. Viską ištempė A. Katkevičius ir U. Barauskaitė. G. Gailiūtei nereikia kalbėti, o E. Parulskis visiškai nesugeba reaguoti į esamą situaciją. Taigi, kitą kartą ateikite tryse, tada ir pats pakalbėti gausi (ko labai trūko) ir visa diskusija bus visiems įdomi.

Kas dėl Biplan koncerto, tai garsas buvo baisus. A. Orlovos grupė pusę koncerto mojavo garsistui. Nežinau kas ten kaltas, bet prie porą metų ir Domas (tas kur Razauskas) po ilgų mojavimų garsiai ir pakankamai piktai pasakė garsistui ką daryti. Arba ten nepakeičiamas žmogus, arba su technika kažkas netvarkoj.

 

Na o dabar apsisuku ir keli pastebėjimai iš kitos (dalyvio) pusės.

Įrenkite prašau nemokamas saugojimo dėžutes ar kažką panašaus. Tada žmonės pirks daug ir viską. Dabar žmonės ateina, vaikšto neperka, nes nenori nešiotis. Po to pavargsta ir nebeperka, nes nori kuo greičiau namo.

Ne pirmi metai kai tenka pietauti Litexpo. Maistas baisus. 13,5 Lt kainuoja žiupsnelis fri bulvyčių ir kotletas. Daržovių nepamiršau, nes tokių nėra. Taip ir užspringti galima. Po pirmos dienos pietų, vienas mūsų važiuodavo parvežti maisto iš kitur, arba atsinešdavome iš namų. Ir ne dėl kainos, o dėl kokybės.

Stendus reikia dėstyti kitaip, nes 3, 4 salės tuščios, o įėjus į penktą salę dešinėje neįmanoma praeiti, o kairėje gali šokti išskėtęs rankas. Nuo to išloštų visi dalyviai ir lankytojai.

 

Pabaigai (beveik) klausimas-atsakymas:
— Ar žinote kiek kainuoja stendo nuoma? Įeina plotas ir lentynos ant sienų.
— 300 Lt/m2 + pvm

 

Pabaigai (visai) tiems, kas supranta rusiškai:

Palikite komentarą