Juka

2007-11-04 08:28

Ar žinote kada Vėlinės? Daugelis atsakytų lapkričio pirmąją. O lapkričio pirmoji - visų Šventųjų diena. Vėlynės - lapkričio antrąją.

O Helouvynas spalio 31. Ar tik man atrodo, ar ši šventė neprigyja Lietuvoje? Taip, kavinėse padavėjos pasidažo, apsirengia, papuošia aplinką. Taip, klientams visiškai dzin ir jie ateina paprastai apsirengę. Taip, per šį Helouvyną aš žiūrėjau krepšinį ir persitenginėjimas man buvo...  :)

Taigi, per Vėlines buvau Marijampolėje ir teko ragauti Jukos. Tiem kas nežino kas tai - galiu pasakyti jog tai kraujinė sriuba. Kaip supratau iš vietinų diskusijų, tai kiekvienas turi savo Jukos receptą. Aš internete radau štai tokį:

Išverdam kaulus ar mėsą nesvarbu. Verdant įdėti džiovintų obuolių ir čiobrelių, kitaip bus netikra juka. Svarbiausia prieš pilant kraują reikia „gerai nuragauti“ sultinį, tai yra, kad jis būtų saldžiarūgštis, druskos neperdėti, nes bobutės aušindamos kraują dažniausiai deda druskos, kad nepasidarytų gabalai. Į indą su krauju, pastoviai maišant, pilti kelis samčius sultinio. Po to, pastoviai maišant puodą, supilti kraują. Verdu visada taip, bet kartais sutraukia, o kartais būna vientisa, kaip pasiseka. Juką galima virti su leistiniais kukuliukai, bulviniais kukuliukais ir be nieko, valgyti tiesiog su šutbulvėm. Kukuliukas virti sriuboje prieš tai kaip supilamas kraujas.

Na dėl obuoliukų kaip supratau visi sutiko. Dėlčiobrelių, tai tiesiog daug žolelių visokių. Į kraują druską pila ne visi. Kiti krešulius pertrina, kiti tiesiog jų nededa. Kai kraujas pastovi, susidaro sluoksnis vandens. Jį nupila lauk.

Taigi, sriuba rieboka, bet skani. :) 




 
Komentarai
2017-11-06 17:43 Anonimas
ir man fui neskani sriuba
2015-10-04 18:21 grazvis
labai skani sriuba o kraujinei vedarai dar skanesni
2015-03-05 09:14 ramute
su kriausytemis dziovintomis skanu.
2015-03-05 09:13 ramute
suvalkijoje verdama jukos sriuba,o ypac ji skani du dziovintomis mazomis kriausytemis.su obuoliukais irgi skanu.
2012-03-13 12:28 Mantas
Auštaitijoje juka verdama duonos rauge, su daug svogūnų, pipirų, kepintų lašinukų. Labai skanu. Ir ilgai karšta išlieka, nes storas sluoksnis riebalų būna.
2009-07-03 13:14 manc
nu kaip mano zmonai kroatijoj: prie kelio, sodo prekybininke, sako - "gerk" alieju, atsako - negersiu, uzpyle ant rankos ir reikejo "isgerti"... "gerti" - tai gal ragauti :))) as tu kroatu kalbos nelabai ikirtau.. ;) gal kam patinka alieju "gerti", laizyti..... :)))
2009-07-03 10:38 Jore
Saunuolis,tik gaila ,kad komentatoriai visai nuo biologijos,kulinarijos ir elementarių dalykų atitrūkę
2007-11-07 15:03 Lionheart...
mieste auges to nesuprasi
2007-11-05 12:23 Siru
Kažkas su šita sriuba negerai, kažkaip prieš gamtos dėsnius
2007-11-05 09:13 w
hmm .. manau kad nebevaziuok i majami daugiau .. prie gero tai neprives..
2007-11-04 14:34 Silas
aš žinau, čia tu specialiai, tave privertė tai valgyti, tai dalį to blogio nori mums perleisti...
2007-11-04 13:49 bss
man vien nuo recepto viduriai sukilo :/ feeee
2007-11-04 13:20 Oni, blogas.lt/Oni
Net truputy susibritkijau... :) Gal ir skanu, bet, žinodama, ką valgau, nė už ką neparagaučiau.
+   Vardas:
Url:
El. paštas: Nerodoma.
Įrašykite tik tuo atveju, jei norite, kad informuotų apie naujus komentarus po šiuo įrašu.
Komentaras: